basis naar compleet

— donderdag 23 november 2023, 09:10 | 2 reacties, praat mee

Een coalitie van PVV, NSC, VVD en BBB? Dit zijn ze met de journalistiek van plan

Geert Wilders tijdens het EenVandaag-Verkiezingsdebat 'De toekomst van Nederland' in Ahoy in Rotterdam, op 20 november. - © ANP / Koen van Weel

Afgelopen woensdag ging Nederland naar de stembus. Zo'n 2,5 miljoen Nederlanders hebben voor de PVV gekozen. De partij van Wilders werd daardoor de grootste en kan in theorie regeren met een coalitie van bijvoorbeeld Nieuw Sociaal Contract (NSC), de VVD en de BBB. Wat zijn deze vier partijen, volgens hun partijprogramma's, van plan met de journalistiek en de media? Laatste wijziging: 23 november 2023, 10:32

Het verkiezingsprogramma van de PVV, Nederlanders weer op 1, is kort en dat vertaalt zich ook naar slechts een paar mededingen over ons vak en beroepsgroep.

Hoewel de PVV niet veel zegt over journalistiek, is de partij wel rigoureus. De financiering van de NPO wordt namelijk geheel beëindigd, want: “In plaats van eerlijke informatie en ontspanning is het vooral bezig met propaganda. We worden dagelijks getreiterd met klimaatpaniek en diversiteitspropaganda.”

Daarnaast zijn veel vakgenoten de uitspraak van Wilders uit 2021 niet vergeten, waarin hij journalisten in een reactie op een NRC-artikel over beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van PVV’er Dion Graus ‘tuig van de richel’ noemde.

Lees ook: ‘Bezorgd over het feit dat Wilders als winnaar uit de bus gekomen is’

Nieuw Sociaal Contract
NSC vindt dat de samenleving dient te beschikken over een goed en pluriform media-aanbod.

“Het publieke omroepbestel is een waarborg dat de diversiteit van de samenleving ook tot uitdrukking komt in het programma-aanbod. De betekenis van de klassieke media – televisie en radio – neemt echter af, in het bijzonder voor jongere generaties. We willen de financiering van de nationale publieke omroep (NPO) beperken tot twee zenders. De vrijkomende middelen zetten we in om producties te stimuleren op het gebied van nieuws, achtergronden, geschiedenis, film, kunst en cultuur. Deze producties kunnen langs diverse kanalen onder de aandacht worden gebracht van een breed publiek (publieke zenders, commerciële zenders, social media).”

“We hechten zeer aan pluriforme media. We stellen strengere voorwaarden aan fusies en overnames in de mediasector, waaronder kranten. We steunen lokale en regionale omroepen. Voor de rechtsstaat is het van belang dat de gehele publieke sector, inclusief de lokale en provinciale democratie, gevolgd wordt door een kritische en onafhankelijke journalistiek. Ook stimuleren we samenwerking tussen regionale, lokale en nationale omroepen.”

VVD
Wat in het verkiezingsprogramma van de VVD in het oog springt, is de aankondiging dat de liberalen de NPO naar eigen zeggen willen “moderniseren”.

“De belangrijkste taak van de NPO is het uitzenden van feitelijk en waarheidsgetrouw nieuws, onderzoeksjournalistiek en educatie. We hervormen de NPO zodat er meer ruimte is voor omroepen om vanuit hun eigen identiteit programma’s te maken. Er komt meer transparantie over de kosten van programma’s.”

En “omroepen houden zich aan hoge journalistieke standaarden. In overleg met de sector worden concretere normen vastgelegd in de Mediawet, zodat het Commissariaat voor de Media effectief toezicht kan houden.”

Veiligheid
Het thema veiligheid komt op verschillende manieren voor in het concept-verkiezingsprogramma. Met betrekking tot de journalistiek gaat het onder andere over de schokkende moord op misdaadverslaggever Peter. R. De Vries in 2021. De georganiseerde criminaliteit moet volgens de VVD worden aangepakt met preventie en repressie en er moet in de volle breedte meer geïnvesteerd worden in veiligheid.

“Daarom hebben we hebben een stevige politie nodig, die onder de meest erbarmelijke omstandigheden juist voor onze veiligheid staat. ... Een krachtig Openbaar Ministerie dat strafbare feiten vervolgt en verdachten voor de rechter brengt. En een rechterlijke macht die voor onze fundamenten staat en deze kan verdedigen.”

Lees ook: Politie pakte aangifte van Leftlaser-journalist tegen VVD-voorlichter Berghuis niet op

Online veiligheid
Omdat onafhankelijke media van essentieel belang is voor de democratie en de VVD staat voor de veiligheid van journalisten wil de partij er dan ook voor zorgen dat “freelancers toegang hebben tot beschermingsmiddelen zoals een noodknop of steekwerend vest via het Flexibel Beschermingspakket Freelancers. Sociale media platformen worden verplicht escalatiekanalen te hebben waar journalisten bedreigingen kunnen melden.”

Daarnaast wil de VVD die algoritmen aan banden leggen, “die op socialemediaplatformen voorrang geven aan extremistische en polariserende content om de razendsnelle online verspreiding van haat, extremisme en verdeeldheid in onze fysieke wereld tegen te gaan en onze democratische rechtsstaat beter te beschermen. De vrije waarden die ieder kind meekrijgt op school, verdedigen we ook in de media. We zorgen dat journalisten veilig hun werk kunnen doen en staan voor een onafhankelijke media.”

BBB
BBB wil een mediaklimaat creëren “waarin persvrijheid, regionale pers kanalen en digitale media samenkomen. Dit is de sleutel tot een levendige, geïnformeerde en betrokken samenleving. Door de verschillende kanalen weten we wat er speelt in Amerika en Japan, maar ook op de markt in Oostburg. We horen ook eens wat andere meningen en kunnen daar onze eigen mening over vormen. Door het waarborgen van persvrijheid, het stimuleren van regionale perskanalen en het omarmen van digitale media versterken we onze democratie.”

Daarnaast wordt de samenwerking tussen regionale omroepen en de publieke wordt verstevigd. “Gemeenschappen waar lokale perskanalen een belangrijke rol vervullen worden extra ondersteund in de nieuwsvoorziening.”

Verder worden regionale en lokale zenders ingezet voor het behoud van de streektaal. “BBB pleit voor continuering van maatregelen om persvrijheid en onderzoeksjournalistiek te beschermen, zowel rond veiligheid van journalisten als fondsen voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek.”

Verder wordt het maken van zogenaamde deep fakes zonder voorafgaande toestemming zowel op visueel als op audiogebied strafbaar. “Het is belangrijk om na te denken over hoe getroffen sectoren (bijvoorbeeld de creatieve sector) te ondersteunen en misinformatie actief te bestrijden. “BBB wil hiervoor een nieuwe nationale strategie digitalisering ontwikkelen.”

“AI biedt ontzettend veel kansen maar ook risico’s. Transparantie staat bij deze dan ook altijd voorop. Wij bevorderen het gebruik van digitale technologie om de betrokkenheid van burgers in het publieke en politieke proces te vergroten. We zorgen ervoor dat Nederland een van de koplopers blijft op het gebied van digitalisering en technologie.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

photopress, 23 november 2023, 18:55

Het zou zomaar eens kunnen dat die Geert Wilders die vriendjes politiek van de NPO hard gaat en wil aanpakken en dat eindelijk de vuile was eens boven water komt.
En dat eindelijk het gespuis het zwijgen wordt opgelegd als spreekbuis voor de VVD en die klimaat drammmers.
Laten we eerlijk zijn je wordt toch KOST MISSELIJK VAN ELKE KEER WEER NAAR ZO’N CLOWN KIJKEN IN HET JOURNAAL DIE MAAR BLIJFT ZEIKEN OVER HOE WARM DE AARDE WEL NOET WORDT.
DEZE LUI MOETEN ZI SNEL MOGELIJK DE BEELDBUIS AF EN OOK ONTSLAGEN WORDEN.
Eerlijk gezegd als je iets van astronomie weet dan weet je ook dat de aardas kantelt vandaar het warmer of kouder kan worden.dus niets bijzonders.
Alleen zien daar weer slimme politici en zaken mensen weer geld in.
Vraag is dan wel waar laat je het afval van niet recyclebare zonnepanelen en het niet te recyclen van accu’s .
Daar hoor je ze niet over in het nos journaal nee die lullen de hele dag over climaatverandering en daar door mogen ze blijven van de VVD en hun trouwe achter ban.
Sta eens op journalistiek nederland met een kleine N en ga eens echt aan de slag want ik zie het maar als die olie krisis van 50 jaar geleden ook dat was nep!!!!!
Hoorde ik verleden week op de zowaar de TV se hadden olie genoeg maar om wille van de Golfstaten werd een te kort gesuggereerd en was brandstof op de bon.
Pure leugens dus en de echte Nederlander werd net als corona de duppen van zwijgende journalisten

J. Wolters, 24 november 2023, 14:37

NOU,NOU! iets minder heftig en beschaafder mag het toch ook wel. En dan graag zonder taalfouten en de Geschiedenis geen geweld aandoen!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.