Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 23 november 2023, 09:58 | 4 reacties, praat mee

NVJ: ‘Bezorgd over het feit dat Wilders als winnaar uit de bus gekomen is’

PVV-leider Geert Wilders geeft een reactie op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. - © ANP / Remko de Waal

De NVJ heeft haar zorgen geuit over de verkiezingsoverwinning van de PVV van Geert Wilders. Volgens de vakvereniging is de politicus onder meer een aanjager van de vijandschap richting de vrije pers. Laatste wijziging: 23 november 2023, 10:54

Volgens de NVJ heeft Wilders een “aantal alarmerende uitspraken” gedaan en die niet teruggenomen. Bruning noemt bijvoorbeeld een tweet van de PVV-leider uit 2021 waarin hij journalisten “tuig van de richel” noemt.

“We hebben hem eerder gevraagd om deze tweet terug te nemen. Dat wilde hij niet. En hij wilde ook geen gesprek”, aldus Bruning.

“We hebben gezien dat het effect heeft gehad in de beroepsgroep om veilig te kunnen werken.”

Lees ook: Een coalitie van PVV, NSC, VVD en BBB? Dit zijn ze met de journalistiek van plan

‘Aanjager van vijandschap’
Ook heeft de NVJ zorgen gezien het “partijprogramma én track record” van Wilders. “Daarmee was hij een aanjager met betrekking tot de vijandschap en bedreigingen richting pers”, zegt Bruning namens de NVJ.

“In zijn partijprogramma staan zijn plannen om financiering van de NPO in het geheel stop te zetten. Daarmee wil hij de publieke journalistiek per saldo afschaffen.”

Volgens de NVJ zijn beide zaken “desastreus voor het functioneren van de vrije pers”.

Bekijk meer van

PVV Geert Wilders

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Peter Olsthoorn, 23 november 2023, 11:53

Is dit een verstandige reactie, Thomas? PVV is niet mijn partij, maar wel van een kwart van het volk. ‘Tuig van de richel’; “wat je zegt ben je zelf” antwoordden we als kinderen vroeger ;-) Kennelijk staat Wilders een heleboel ‘uitzonderingen daargelaten’ netjes te woord ondanks een soms ronduit vijandige of vaak clichématige bejegening. Ik vind dat onze taak als journalistiek is om deze man en partij kritisch te volgen zoals elke politicus en partij, en dan vooral op de daden zoals tijdens komende formaties waarin hij wellicht aan de kant wordt gezet, en waarom we de totstandkoming van dit stemgedrag misten.
Haagse journalistiek is vaak gemakzuchtig door hele theorieën en gezellige podcasts te bouwen op quootjes, in plaats van te verslaan wat er in de praktijk wordt gestemd in het parlement en hoe wetgeving vorm krijgt. En hoe de wisselwerking tussen politieke berichtgeving en opvattingen en sympathieën van kiezers plaatsgrijpt. En waarom zijn de ook door ons geproduceerde, gemakzuchtige kletstafels zoveel invloedrijker dan gedegen onderzoek? Wellicht mag de NVJ zich daar wat drukker om maken dan om wat onjuiste of ronduit domme uitingen van een politicus direct na diens democratische overwinning.
(Overigens is dit commentaarvakje piepklein zodat het moeilijk is om het geheel van je schrijven te overzien…)

Reinout, 24 november 2023, 02:11

Peter, ik had het niet beter kunnen verwoorden. De NVJ moet vrij zijn van politiek en maatschappelijk narratief en objectief en gefundeerd te beschrijven wat er gebeurt. Afgelopen jaren zijn er teveel artikelen verschenen die vanuit een subjectiviteit geschreven zijn. PS: ik ben ook geen PVV ondersteuners, maar we hebben een nieuwe realiteit en dat moeten zo kritisch en objectief verslaan.

Ren de Vree, 25 november 2023, 14:19

Net als de politici zouden de media zich moeten afvragen: waarom hebben we de signalen toch nie t begrepen, hoe ver staan ook wij toch van het volk.  En ge moogt blij zijn dat Wilders niet een nog iets redelijkere instelling heeft dan zou de steun nog groter zijn. Nu klaagt men ook dat hij geen partij is, maar dat had zo afgedwongen kunnen worden in de afgelopen jaren (net als de kiesdrempel). [[Ook ik vraag om een invulvakje van professionele afmetingen]]

Peter Olsthoorn, 27 november 2023, 12:37

  Zo dus: Joep Dohmen en Bart Nijpels, beiden lid van de https://www.vvoj.org/ die geen huilie-huilie doet, maar met onderzoek Gom van Strien als fraudeur te kijk zetten waarna hij moet aftreden al verkenner voor een kabinet-Wilders, dat daardoor wellicht een stukje verder weg is:  https://www.nrc.nl/nieuws/2023/11/26/pvv-senator-van-strien-deed-ook-zaken-met-zichzelf-a4182340https://www.nrc.nl/nieuws/2023/11/26/pvv-senator-van-strien-deed-ook-zaken-met-zichzelf-a4182340

Gepubliceerd op

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.