basis naar compleet

— donderdag 26 oktober 2023, 16:53 | 0 reacties, praat mee

RTL-verkiezingsdebat op 5 november: Yeşilgöz Omtzigt en Timmermans tegenover elkaar

© ANP / Jeroen Jumelet

Bij het RTL-verkiezingsdebat op zondag 5 november staan Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) tegenover elkaar. De grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen BBB doet niet mee aan dit debat. Eerder was al bekend dat de lijsttrekkers van de drie grootste partijen uitgenodigd zouden worden, maar onduidelijk was nog wie precies. Laatste wijziging: 26 oktober 2023, 16:59

De drie zijn gekozen op basis van “de meest recente Peilingwijzer” aldus RTL Nieuws, dat meldt dat zij hebben toegezegd aanwezig te zijn. In die peiling, een combinatie van metingen door I&O Research en Ipsos/EenVandaag, komt de VVD uit op 25 tot 29 zetels, Nieuw Sociaal Contract op 24 tot 30 en GroenLinks-PvdA op 21 tot 25 zetels. De PVV (16-20 zetels) en de BBB (10-14 zetels) staan lager.

Op dit moment is Omtzigt nog een eenmansfractie in de Kamer, GroenLinks en PvdA hebben opgeteld 17 zetels en de VVD 34. In de huidige Kamer zijn VVD, D66 (24 zetels) en PVV (16 zetels) de grootste fracties.

Wil jij weten wat de partijen met de journalistiek van plan zijn? Lees dan ons overzicht van de verkiezingsplannen

Omtzigt tegen grote tv-debatten
Voorheen werden grote debatten meestal met een grotere groep lijsttrekkers georganiseerd, maar Omtzigt heeft onder meer aangegeven niet mee te willen doen aan tv-debatten waarin partijleiders te weinig ruimte krijgen om hun standpunten toe te lichten.

Het RTL-debat begint om 21.30 uur en is live vanuit debatcentrum Felix Meritis in Amsterdam. “Onder leiding van presentatoren Daphne Lammers en Fons Lambie gaan de drie kopstukken in debat over verschillende thema’s zoals klimaat, migratie, bestaanszekerheid en leiderschap. Ook kunnen de lijsttrekkers elkaar uitdagen voor een een-op-eendebat”, aldus RTL Nieuws, dat een week later nog een debat organiseert met zes lijsttrekkers.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op woensdag 22 november.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.