e learning nvj

— vrijdag 22 april 2022, 09:04 | 2 reacties, praat mee

DPG Media gaat betalen voor doorplaatsing van krant naar tijdschrift (en andersom)

© Pixabay

DPG Media gaat freelancers betalen wanneer werk dat zij voor een krant hebben gemaakt wordt doorgeplaatst in een van de tijdschriften van de uitgeverij. Ook andersom, wanneer werk voor een DPG Media-tijdschrift in een krant wordt doorgeplaatst, houden freelancers daar wat extra’s aan over. Laatste wijziging: 25 april 2022, 08:53

Bij een dergelijke doorplaatsing krijgen freelancers een extra vergoeding van 15 procent van hun oorspronkelijke honorarium. Dat blijkt uit de nieuwe algemene voorwaarden voor freelancers, die DPG Media vanaf vandaag aan zijn freelancers stuurt. De nieuwe voorwaarden worden 15 mei van kracht.

Geen vergoeding bij doorverkoop
Voor doorplaatsingen van werk uit het ene naar het andere tijdschrift wordt, net als in het verleden, geen extra vergoeding betaald. Ook voor doorplaatsingen van een verhaal uit de ene naar de andere krant komt geen extra vergoeding. In 2015 verhoogde DPG Media (toen nog De Persgroep) het tarief voor freelancers om dat laatste af te kopen.

Freelancers van wie werk wordt doorverkocht aan andere partijen (zoals een uitgeverij in het buitenland) krijgen voor die doorverkoop geen extra vergoeding. Bij de kranten van DPG Media was dat ook onder de vorige voorwaarden al zo. Tijdschriftfreelancers deelden voorheen wel mee in de winst: makers kregen in zo’n geval dertig procent van de winst. In het geval er meer makers bij een productie betrokken waren, moesten ze het percentage delen.

Van twee documenten naar één
De nieuwe algemene voorwaarden vervangen vorige versies bij zowel nieuwsmedia als de magazine-tak van de uitgeverij. Na de overname van Sanoma in 2020, hanteerde het concern twee verschillende voorwaarde-documenten. Deze zijn nu samengevoegd in één document.

De extra vergoeding voor doorplaatsing en het verdwijnen van de vergoeding bij doorverkoop zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige voorwaarden. Daarnaast bracht DPG Media de exclusiviteitstermijn op werk voor zijn tijdschriften terug van negen naar zes maanden. Dat betekent dat tijdschriftfreelancers vanaf nu zes maanden na publicatie hun werk elders mogen aanbieden. Voor freelancers die voor de kranten werken, blijft de exclusiviteitstermijn zeven dagen.

Bekijk meer van

DPG Media

Praat mee

2 reacties

photopress, 22 april 2022, 12:47

Op deze manier van freelancers bedotten lijkt me geen goedezaak .
Hier blijkt maar weer eens dat ze freelancers niet echt als serieuze collega’s nemen .
Nu weet je waar hun winsten vandaan gehaald worden over de ruggen van hardwerkende freelancer die voor een appel en binnay een ei hun copy of foto’s mogen leveren.
Alleen ik vraag me dan wel af waarom deze journalisten en fotojournalisten deze pure uitbuitingen nog accepteren.
Ik zou zeggen doe het als ik gooi het pennetje of je camera er gewoon eens een paar weken of maanden bij neer of laat je omscholen.
Nee als mijn foto’s worden door geplaatst en of verkocht vroeger kreeg ik en de andere gewoon naar en per foto betaald kassa.
Helaas zitten er bestuurders. Bij dog aan het roer die zelf niet eens een fatsoenlijk verhaal konden schrijven laat staan een krant of een media bedrijf runnen.
Dus dog investeer eens in een goede directie die hun freelance medewerkers waarderen en dus gedbetalen of gewoon deze uitgever boycotten eens kijken waar ze blijven

ericbrinkhorst, 24 april 2022, 09:26

Het wordt als iets positiefs gebracht. En dan plaatst villamedia hier een gratis pixabay foto bij.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.