— zaterdag 23 mei 2015, 17:51 | 3 reacties, praat mee

Persgroep koopt doorplaatsing af

ANP - van Lonkhuijsen, Robin

UPDATE De kranten van De Persgroep willen werk van freelancers vrijer kunnen gebruiken en verhogen daarom hun tarief. Dat blijkt uit een brief en nieuwe algemene voorwaarden die op zaterdag bij zelfstandige journalisten op de deurmat zijn geploft. Het algemene tarief gaat bij alle titels met 5 procent omhoog. Bijdragen aan de landelijke pagina's van het Algemeen Dagblad vormen de enige uitzondering: de vergoeding daarvan stijgt met 15 procent vanwege de uitwisseling met de dagbladen van Wegener. Artikelen die vanuit regionale kranten (zoals de onlangs gekochte Wegener-titels) worden doorgeplaatst naar landelijke kranten van De Persgroep worden vergoed met het tarief van landelijke kranten. Laatste wijziging: 28 mei 2015, 10:47

In ruil voor die tariefverhoging wil De Persgroep niet alleen het recht om bijdragen uit te rollen op zijn eigen digitale platformen en apps in binnen- en buitenland, maar wil het krantenconcern ook de mogelijkheid krijgen de artikelen via derden (zoals Blendle) te publiceren.

Het doorplaatsen van artikelen gebeurt ook nu al, maar de vergoedingen (en in veel gevallen het gebrek daaraan) daaromtrent verschilden per krant.

Ook verschaft De Persgroep zich het recht bijdragen op te slaan in elektronische informatiedragers en interne of externe databanken en deze tevens te gebruiken voor reclamedoeleinden. De licentie die De Persgroep zich daarmee verschaft geldt voor onbepaalde tijd met een exclusiviteit van zeven dagen.

Verder vrijwaart De Persgroep zich in zijn nieuwe voorwaarden van enige verantwoording mocht bij controle blijken dat een freelancer niet aan de ondernemersvoorwaarden voldoet en er dus sprake is van een verkapt dienstverband. Eventuele financiële gevolgen daarvan komen dan op het bord van de freelancers. Ook meldt de verklaring dat de kranten van De Persgroep alleen voor bijdragen betaalt die daadwerkelijk worden gepubliceerd.

De nieuwe voorwaarden gelden voor schrijvende freelancer, fotografen, illustratoren en leveranciers van videomateriaal en gaan op 1 juni in.

Bekijk meer van

Werk Persgroep

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

imo, 25 mei 2015, 19:13

Dit is een loonsverhoging (5% is netto 2,5%) die freelancers al heel lang verdienen. Al jaren op de nullijn. Nu zulke voorwaarden als tegenprestatie (gratis doorplaatsen/freelancer aansprakelijk voor alles bij evt geschillen)

imo, 25 mei 2015, 19:15

O en foto als die niet doorgaat krijg je geen vergoeding? Klopt dat? Nvj? Reactie?

imo, 25 mei 2015, 19:19

Nvj komt helaas niet goed op voor freelancers hoor ik overal, ben benieuwd

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.