— vrijdag 28 december 2018, 10:05 | 0 reacties, praat mee

Dit zijn de genomineerden voor Journalist van het Jaar 2018

De winnaars ontvangen een beeldje gemaakt door Loek Bos

John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool), Volkskrant-verslaggever Natalie Righton én Jet Schouten (AVROTROS Radar) en Joop Bouma (Trouw) zijn genomineerd voor de titel Journalist van het Jaar 2018. Laatste wijziging: 29 december 2018, 15:05

Op donderdag 14 februari 2019 maakt de jury de winnaars bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het is de dertiende keer dat Villamedia de prijs voor Journalist van het Jaar uitreikt.

Dolf Rogmans, juryvoorzitter en hoofdredacteur van Villamedia: ‘Wij zijn trots op deze nominaties. Ze weerspiegelen de trends in de journalistiek in 2018. Er is een groeiende stroom goede onderzoeksjournalistiek, er wordt meer en meer (internationaal) samengewerkt en nadrukkelijk is ook de veiligheid van journalisten een kwestie geworden. Het is helaas geen vanzelfsprekendheid meer dat journalisten in Nederland veilig hun werk kunnen doen.’ 

John van den Heuvel en Paul Vugts
De ‘Journalist van het Jaar’ zet de journalist in de schijnwerpers en niet alleen de journalistieke producties. John van den Heuvel en Paul Vugts hebben zich in 2018 op en top journalist getoond. In zeer moeilijke omstandigheden waarbij hun persoonlijke veiligheid in gevaar was, werkten zij door en maakten zij journalistieke topproducties. Met de nominatie tot Journalist van het Jaar voor John van den Heuvel van De Telegraaf en Paul Vugts van Het Parool wil de jury tot uitdrukking brengen dat de journalistieke gemeenschap om hen heen staat als het om de bedreigingen richting hen gaat. Die zijn onaanvaardbaar. Het meest krachtige antwoord dat de individuele journalist, maar ook de beroepsgroep kan geven op dergelijke bedreigingen, is doorgaan met werken. Zodat geen enkele crimineel ooit de illusie heeft dat terreur wint.

Natalie Righton
De aanhouder wint. Natalie Righton, verslaggever van de Volkskrant, liet zich niet van de wijs brengen door halve verklaringen van minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken, over zijn verzonnen ontmoeting met de Russische president Poetin. En terecht. Want het was niet zomaar een leugentje. Zijlstra gaf het kabinetsbeleid vorm rondom een nooit door hem gehoorde uitspraak door Poetin over groot-Rusland. De minister probeerde de zaak nog te bagatelliseren door te stellen dat de bron niet klopte, maar de inhoud wel. Maar dat werd door niemand meer gepruimd. Zijn geloofwaardigheid was aan diggelen en hem restte niets anders dan opstappen. Righton deed op fenomenale wijze haar werk; met rust, schreef het verhaal ingehouden op, zonder sensatie. Ze liet de feiten het werk doen. Wat de jury betreft een nominatie voor de Journalist van het Jaar waardig.

Jet Schouten en Joop Bouma
The Implant Files: een baanbrekend internationaal journalistiek onderzoek. Deze keer niet gebaseerd op een groot lek, maar op een vermoeden van Jet Schouten van AVROTROS Radar dat het goed mis is met medische implantaten. Samen met Joop Bouma van Trouw wist zij het International Consortium of Investigative Journalists ervan te overtuigen wereldwijd steun te zoeken voor het onderzoek. 250 journalisten uit 36 landen plozen uit wat er in hun land mis is met implantaten. De resultaten zijn schokkend en letterlijk elke dag zijn er nieuwe onthullingen dat het wereldwijd ongelooflijk misgaat. Zonder deugdelijk onderzoek krijgen mensen implantaten aangemeten en als dat klachten oplevert geeft de medische wereld vaak niet thuis. Een nominatie waard vanwege de omvang en aard van het onderzoek en de enorme maatschappelijke impact.

De jury van Villamedia’s Journalist van het Jaar bestaat uit de redactie van Villamedia aangevuld met de adviesraad waarin Ad van Liempt, Cisca Dresselhuys, Tony van der Meulen, Robert van der Ham, en Tonie van Ringelestijn zitting hebben.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum reikt de prijs uit. Die werd eerder gewonnen door onder andere Follow the Money-journalisten Eric Smit en Kim van Keken, Sarah Sylbing en Ester Gould, makers van de documentaireserie Schuldig, Nieuwsuur-journalist Bas Haan, buitenlandcorrespondent Olaf Koens, De Correspondent-oprichter Rob Wijnberg, oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en onderzoeksjournalist Brenno de Winter.

Tijdens de feestelijke bekendmaking van De Journalist van het Jaar wordt ook de Villamedia Afstudeerprijs uitgereikt. De winnaar daarvan wordt in de loop van januari bekend gemaakt.

Villamedia’s Journalist van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hilversum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Wil je bij de uitreiking aanwezig zijn? Stuur dan een mailtje naar redactie@villamedia.nl.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.