website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Eric Smit en Kim van Keken verkozen tot Journalist van het Jaar 2017

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op donderdag 8 februari 2018, 17:13

© Frank Groeliken

Nieuws Follow the Money-journalisten Eric Smit en Kim van Keken zijn door Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2017. De jury, bestaande uit de redactie van Villamedia en de adviesraad, was onder de indruk van het goede speurwerk van het duo.

Dat is bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De winnaars werden bekendgemaakt door Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

Smit en Van Keken onderzochten de handel en wandel van VVD-voorzitter Henry Keizer. Aan de hand van een serie verhalen hebben zij aangetoond dat de inmiddels afgetreden Keizer zichzelf verrijkte bij de overname van een begrafenisonderneming.

Volgens de jury leggen Smit en Van Keken op gedetailleerde wijze het gebrek aan de integriteit van een politicus bloot. “Goed journalistiek handwerk met tussen de regels door een rake schets van een man die misbruik maakt van zijn positie en charme. Het crossmediale dossier, bestaande uit onder meer een videoverslag en podcast met verantwoording van de journalistieke werkwijze, wordt zeer overzichtelijk gepresenteerd. Follow the Money is daarnaast als zodanig het voorbeeld van een nieuw mediabedrijf dat journalistieke inhoud en talentontwikkeling vooropstelt. Daarbij wordt slim en vasthoudend gebruik gemaakt van een zoektocht naar innovatieve verdienmodellen en storytelling.”

De prijs bestaat – behalve uit eeuwige roem - uit een beeldje van de Haagse kunstenaar Loek Bos.

Andere genomineerden voor Journalist van het Jaar 2017 waren Volkskrant-journalisten Maud Effting en Willem Feenstra en de onderzoeksredactie van het Dagblad van het Noorden, bestaande uit onder andere Maaike Wind, Jantina Russchen en Miriam Haije.

De prijs voor Villamedia’s Journalist van het Jaar werd voor de twaalfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder andere documentairemakers Sarah Sylbing en Ester Gould, Nieuwsuur-journalist Bas Haan, buitenlandcorrespondent Olaf Koens, De Correspondent-oprichter Rob Wijnberg, oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en onderzoeksjournalist Brenno de Winter.

Lees ook de interviews met de genomineerden:
Kim van Keken en Eric Smit van FTM: De radicaal onafhankelijke journalistiek van FTM
Maud Effting en Willem Feenstra van de Volkskrant: Nachten wakker liggen van ernstige verhalen
Jantina Russchen, Maaike Wind en Miriam Haije van Het Verdwenen Groningen: ‘Achter elke gesloopte gevel zit een verhaal’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.