basis naar compleet

— donderdag 8 februari 2018, 17:13 | 0 reacties, praat mee

Eric Smit en Kim van Keken verkozen tot Journalist van het Jaar 2017

© Frank Groeliken

Follow the Money-journalisten Eric Smit en Kim van Keken zijn door Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2017. De jury, bestaande uit de redactie van Villamedia en de adviesraad, was onder de indruk van het goede speurwerk van het duo. Laatste wijziging: 8 februari 2018, 17:13

Dat is bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De winnaars werden bekendgemaakt door Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

Smit en Van Keken onderzochten de handel en wandel van VVD-voorzitter Henry Keizer. Aan de hand van een serie verhalen hebben zij aangetoond dat de inmiddels afgetreden Keizer zichzelf verrijkte bij de overname van een begrafenisonderneming.

Volgens de jury leggen Smit en Van Keken op gedetailleerde wijze het gebrek aan de integriteit van een politicus bloot. “Goed journalistiek handwerk met tussen de regels door een rake schets van een man die misbruik maakt van zijn positie en charme. Het crossmediale dossier, bestaande uit onder meer een videoverslag en podcast met verantwoording van de journalistieke werkwijze, wordt zeer overzichtelijk gepresenteerd. Follow the Money is daarnaast als zodanig het voorbeeld van een nieuw mediabedrijf dat journalistieke inhoud en talentontwikkeling vooropstelt. Daarbij wordt slim en vasthoudend gebruik gemaakt van een zoektocht naar innovatieve verdienmodellen en storytelling.”

De prijs bestaat – behalve uit eeuwige roem - uit een beeldje van de Haagse kunstenaar Loek Bos.

Andere genomineerden voor Journalist van het Jaar 2017 waren Volkskrant-journalisten Maud Effting en Willem Feenstra en de onderzoeksredactie van het Dagblad van het Noorden, bestaande uit onder andere Maaike Wind, Jantina Russchen en Miriam Haije.

De prijs voor Villamedia’s Journalist van het Jaar werd voor de twaalfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder andere documentairemakers Sarah Sylbing en Ester Gould, Nieuwsuur-journalist Bas Haan, buitenlandcorrespondent Olaf Koens, De Correspondent-oprichter Rob Wijnberg, oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en onderzoeksjournalist Brenno de Winter.

Lees ook de interviews met de genomineerden:
Kim van Keken en Eric Smit van FTM: De radicaal onafhankelijke journalistiek van FTM
Maud Effting en Willem Feenstra van de Volkskrant: Nachten wakker liggen van ernstige verhalen
Jantina Russchen, Maaike Wind en Miriam Haije van Het Verdwenen Groningen: ‘Achter elke gesloopte gevel zit een verhaal’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.