Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 14 februari 2019, 16:54 | 0 reacties, praat mee

Jet Schouten en Joop Bouma verkozen tot Journalist van het Jaar 2018

© Duco de Vries

Jet Schouten (AVROTROS Radar) en Joop Bouma (Trouw) zijn door Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2018. De jury, bestaande uit de redactie van Villamedia en de adviesraad, was unaniem in haar keuze. Laatste wijziging: 5 maart 2019, 14:41

Genomineerden
Andere genomineerden voor Journalist van het Jaar 2018 waren Volkskrant-journalist Natalie Righton en John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool).

Jurycommentaar
Volgens de jury verdienen Schouten en Bouma de titel Journalist van het Jaar 2018 vanwege het ingrijpende onderzoek naar medische implantaten. Op initiatief van Schouten en Bouma onderzochten in totaal 250 journalisten in tientallen landen de regelgeving rondom medische implantaten en legden zij bloot dat daar van alles mee mis is. Regels ontbreken of worden slecht toegepast waardoor patiënten wereldwijd onverantwoorde risico’s lopen. De omvang van het onderzoek, de complexiteit door de internationale samenwerking en de impact maken dat Schouten en Bouma volgens Villamedia aanspraak maken op de titel Journalist van het Jaar 2018.

13 op een rij
De prijs voor Villamedia’s Journalist van het Jaar werd voor de dertiende keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren documentairemakers Follow the Money-journalisten Eric Smit en Kim van Keken, documentairemakers Sarah Sylbing en Ester Gould, Nieuwsuur-journalist Bas Haan, buitenlandcorrespondent Olaf Koens, De Correspondent-oprichter Rob Wijnberg, oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en onderzoeksjournalist Brenno de Winter.

De feestelijke bekendmaking vond plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De winnaars werden bekendgemaakt door Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum.

Afstudeerprijs Villamedia 2018
Villamedia heeft vandaag ook de Afstudeerprijs Villamedia 2018 uitgereikt aan Arieke de Liere (Willem de Kooning Academie in Rotterdam). De aanpak van het online project ‘Nederl-anders’, over de onzinnigheid van inburgeringscursussen en -examens en wat daaraan te doen zou zijn, werd door de jury omschreven als ‘vernieuwende journalistiek’.

Lees ook:
Voorafgaand aan de bekendmaking sprak Villamedia met de genomineerden voor Journalist van het Jaar 2018 en de winnaar van de Afstudeerprijs Villamedia.

Wereldwijde opschudding met hun ‘Implant Files’
Jet Schouten en joop Bouma
‘De leugen van Halbe Zijlstra’
Natalie Righton
De Nederlandse misdaad
John van den Heuvel en Paul Vugts
‘Nederl-anders’
Arieke de Liere

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.