— maandag 26 juli 2021, 10:43 | 0 reacties, praat mee

Derk Sauer: geen enkel onafhankelijk onderzoeksplatform meer in Rusland

© The Insider

Het onafhankelijke online dagblad The Insider is door Russische autoriteiten tot 'buitenlands agent' bestempeld. Volgens de Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer is er in Rusland nu geen enkel onafhankelijk onderzoeksplatform meer.

Het worden aangemerkt als ‘buitenlands agent’ betekent voor bedrijven dat ze verplicht zijn te rapporteren over hun activiteiten en financiën, op straffe van fikse boetes. Het label wordt gezien als een afschrikmiddel. Het wordt voor journalisten dan moeilijker om bronnen te citeren en het kost media adverteerders.

Vorige maand stopte een van Ruslands laatst overgebleven onafhankelijke media, VTimes al met publiceren nadat ze door de autoriteiten als een ‘buitenlandse agent’ bestempeld waren. Hoewel ze verschillende scenario’s overwogen hadden vonden zorgde elk scenario er volgens de redactie voor dat het personeel kwetsbaar werd voor strafrechtelijke vervolging of gevangenisstraf.

De wet trad december 2019 in werking. Toen werd de wet al als omstreden gezien. De wet was veel te vaag en het werd gezien als een beperking van de persvrijheid.

Lees ook:
Op weg naar verkiezingen pakt Rusland onafhankelijke media aan (28 april 2021)

 

Bekijk meer van

The Insider Rusland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.