Nieuwe leden NVJ november

— dinsdag 3 december 2019, 15:07 | 0 reacties, praat mee

Rusland: nieuwe mediawet wil ‘buitenlands agenten’ identificeren

AFP

De Russische president Poetin heeft een nieuwe wet ondertekend dat journalisten en mediawerkers onder bepaalde omstandigheden tot buitenlands agent bestempelt. Critici noemen het een nieuwe inperking van de persvrijheid. Laatste wijziging: 3 december 2019, 15:08

Russische media die (ook) in het buitenland verschijnen en vanuit het buitenland worden gefinancierd vallen onder de nieuwe wet, die zich dus rechtstreeks op medewekers en journalisten richt.

Ook weblogs vallen daar onder de nieuwe regeling. In 2014 introduceerde Rusland al strengere regels voor weblogs, met een registratieplicht voor weblogs die dagelijks meer dan 3000 bezoekers trekken.

In dat jaar werd ook de invloed van buitenlandse eigenaars van mediabedrijven beperkt: buitenlanders mogen nu maximaal 20 procent van de aandelen in een Russisch mediabedrijf verwerven.

Volgens Guardian-correspondent Andrew Roth is de wet ‘vaag verwoord’. Een brandbrief van prominente journalisten en schrijvers aan Poetin om de wet niet te ondertekenen werd genegeeerd.

De Engelstalige Moscow Times duidde de nieuwe wetgeving. Het schrijft dat sociale mediaposts en artikelen van media die buitenlands geld ontvangen als zodanig moeten worden gelabeld.

Wie door Rusland als buitenlands agent is betiteld, moet zich in Rusland als rechtspersoon registreren, aldus de Moscow Times.

Bekijk meer van

Rusland Poetin

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.