training eu starters

— donderdag 3 juni 2021, 15:09 | 0 reacties, praat mee

Russische nieuwssite VTimes stopt na ontvangen label ‘buitenlands agent’

© VTimes

Een van Ruslands laatst overgebleven onafhankelijke media, VTimes, heeft aangekondigd dat de publicatie deze maand zal stoppen. VTimes werd vorige maand door de autoriteiten als een 'buitenlandse agent' bestempeld. Laatste wijziging: 3 juni 2021, 15:13

De redactie van VTimes zegt dat ze verschillende manieren hebben overwogen om de publicatie voort te zetten, maar elk scenario maakte het personeel kwetsbaar voor strafrechtelijke vervolging of gevangenisstraf. “In wezen wordt VTimes in de niche van oppositie en politieke media geduwd. Maar we hebben een heel andere publicatie bedacht en gemaakt”, aldus de verklaring. “Daarom hebben we besloten met VTimes te stoppen op 12 juni, de Onafhankelijkheidsdag van Rusland.”

VTimes bestond pas zeven maanden. Het werd afgelopen oktober gelanceerd door voormalige hoofdredacteuren en journalisten van Vedomosti, die bij de zakenkrant vertrokken na de benoeming van een pro-Kremlin-hoofdredacteur.

Justitie zei in mei dat VTimes werd toegevoegd aan de lijst van buitenlandse agenten omdat het beheer via de Nederlandse Stichting 2 oktober loopt. De Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer is daarvan directeur. De stichting steunt ook de Engelstalige nieuwssite The Moscow Times.

Maar het worden aangemerkt als ‘buitenlands agent’ betekent voor bedrijven dat ze verplicht zijn te rapporteren over hun activiteiten en financiën, op straffe van fikse boetes. Het label wordt gezien als een afschrikmiddel voor adverteerders. En medewerkers van publicaties met dat label zeggen dat het stigma het moeilijker maakt om te werken, inclusief het citeren van bronnen. Meer bij The Guardian

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.