data als kans

— woensdag 28 april 2021, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Op weg naar verkiezingen pakt Rusland onafhankelijke media aan

Russische autoriteiten hebben de nieuwssites Meduza en PASMI bestempeld als 'buitenlands agent' wegens inkomsten uit andere landen dan Rusland. Daarmee zijn ze verplicht boven elk artikel in hoofdletters te vermelden dat het ‘functies van een buitenlands agent uitoefent’. Laatste wijziging: 28 april 2021, 09:13

Dat kost de sites lezers en adverteerders en daarmee inkomsten. Beide nieuwssites staan bekend als onafhankelijk. In september zijn er in Rusland parlementsverkiezingen en het lijkt er op dat in voorbereiding daarop de pers gemuilkorfd wordt.

Meduza heeft inmiddels verklaard in beroep te gaan tegen het besluit en tot die tijd zich wel te houden aan de uitspraak. Ook PASMI heeft een vergelijkbare verklaring uitgegeven.

De aanval op de site staat niet op zichzelf, aldus de Volkskrant. Een halfjaar voor Ruslands parlementsverkiezingen houden ook journalisten op andere redacties hun adem in na een golf van huiszoekingen, arrestaties en strafzaken.

Journalisten van Meduza, radiozender Echo Moskvy en Dozjd, een tv-zender die enkel online uitzendt na verbanning op de kabel, werden dinsdag aangehouden wegens ‘deelname aan een illegale demonstratie’. Ze deden vorige woensdag week in gele pershesjes verslag van een demonstratie, waarbij Russen opriepen tot medische hulp voor de opgesloten oppositieleider Aleksej Navalny.

Lees ook: Wie kritiek heeft in Rusland is al gauw buitenlands agent

Bekijk meer van

Rusland PASMI Meduza

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.