— dinsdag 23 februari 2021, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Delen van nieuws voor Australische gebruikers Facebook weer mogelijk

© Lukas Coch / EPA

Facebook gaat toch weer berichten van Australische nieuwsmedia aan gebruikers van het sociale mediaplatform tonen. Daarover heeft de Amerikaanse techgigant een akkoord bereikt met de regering.

Australië en Facebook lagen al maanden met elkaar in de clinch vanwege het nieuwe mediawetsvoorstel, dat techbedrijven verplicht om te betalen voor nieuws. Afgelopen woensdag bereikte die ruzie een hoogtepunt toen Facebook zonder aankondiging besloot om het Australische gebruikers onmogelijk te maken om nieuws te lezen of te delen. Daar werden echter ook overheidspagina’s door getroffen.

Na een reeks gesprekken tussen Facebook-topman Mark Zuckerberg en de regering lijkt de ergste kou nu uit de lucht. Volgens de Australische regering en Facebook wordt de mediawet op een aantal punten aangepast om Facebook tegemoet te komen. Zo kan Facebook zelf beslissen welk nieuws er op het social mediaplatform verschijnt, het bedrijf wordt dus niet automatisch verplicht om te onderhandelen. Het zou weer binnen enkele dagen mogelijk moeten zijn om nieuws te delen.

Het besluit om op het laatste moment aanpassingen aan de mediawet te doen, kan op kritiek rekenen. Reset Australia, een initiatief om digitale bedreigingen die de democratie aantasten tegen te gaan, stelt dat de nieuwe aanpassingen er voor kunnen zorgen dat de regering de wet niet kan toepassen op Facebook, als het bedrijf voldoende overeenkomsten met Australische mediabedrijven heeft gesloten om voor hun content te betalen.

Later vandaag praat de Australische Senaat over de wet.Meer bij The Guardian / NOS / NU.nl

Lees ook:
Verkeer Australische nieuwssites fors gedaald na actie Facebook (19 februari 2021)
Facebook zet dreigement door: nieuws delen vanaf nu onmogelijk voor Australische gebruikers (18 februari 2021)

Bekijk meer van

Facebook Australië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.