word studentlid

— vrijdag 19 februari 2021, 08:14 | 1 reactie, praat mee

Verkeer Australische nieuwssites fors gedaald na actie Facebook

Verkeer Australische nieuwssites fors gedaald na actie Facebook
De Facebook-pagina van zender Australian Broadcasting Corporation is voor Australische bezoekers leeg, nadat nieuwsdelen voor hen is uitgezet. - © AP / Rick Rycroft

De beslissing van Facebook om het delen van nieuws voor Australische gebruikers onmogelijk te maken, kost de nieuwssites in het land een flinke hoeveelheid bezoekers. Uit cijfers van Chartbeat blijkt dat de sites donderdag 13 procent minder bezoekers trokken. Laatste wijziging: 19 februari 2021, 09:33

Niet alleen nieuwssites hebben last van de blokkade. Chartbeat bekeek de bezoekersstroom van een slordige 250 Australische websites. Het Amerikaanse bedrijf zag dat het aantal Australiërs dat via Facebook naar die websites kwam daalde van 21 procent naar 2 procent van het totale aantal bezoekers.

De beslissing van Facebook om het delen van nieuws onmogelijk te maken voor Australische gebruikers kwam niet uit de lucht vallen. Het bedrijf ligt al een tijd overhoop met de Australische regering, die een nieuwe mediacode wenst in te voeren. Die mediacode verplicht internetgiganten te betalen voor het linken naar nieuwssites. Ook Google is niet blij met die mediacode.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Canberra, dat in 2020 verscheen, gebruikt 21 procent van de Australiërs sociale media als voornaamste nieuwsbron. Facebook is daarbij een van de belangrijkste bronnen: 39 procent van de Australiërs zegt er zijn nieuws vandaan te halen.

Uit onderzoek van de Australische mededingingsautoriteit ACCC blijkt dat in Australië 80 procent van alle online reclamegelden naar Facebook en Google vloeien. Van elke 100 Australische dollar die adverteerders in 2018 uitgaven ging 49 dollar naar Google, 24 dollar naar Facebook en 27 dollar naar alle andere websites. Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

Google Facebook Australië

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Pål Jansen, 21 februari 2021, 10:25

Denk dat het op lange termijn een goede stap is voor de nieuwsvoorziening downunder. Heb het altijd vreemd gevonden dat je als medium een ander medium nodig hebt om bereik te genereren.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.