Debat Mediawet opgeschort: Eerste Kamer wil schriftelijke garanties

De nieuwe Mediawet, waar op dinsdag over is gedebatteerd, blijft voorlopig nog op de plank liggen. Staatssecretaris Dekker zal eerst bepaalde toezeggingen schriftelijk moeten vastleggen. Regeringspartij PvdA en oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, SP en 50Plus zijn kritisch op de plannen die amusement op de publieke zenders moet inperken en het NPO-bestuur meer macht toekent.
Het betekent dat het debat pas volgende maand weer verder gaat. Dekker wil onder meer tegemoet komen aan bezwaren rond benoemingen bij topfuncties bij de publieke omroep. Critici vrezen politieke beïnvloeding als de Raden van Toezicht en Bestuur kunnen worden bevolkt met leden van regeringspartijen. Dat proces kan volgens Dekker inderdaad ‘transparanter en meer openbaar’.
Van ‘Poolse toestanden’ - een verwijzing naar de omstreden, ingrijpende nieuwe mediawet in dat land - is geen sprake, stelt Dekker.
In de plannen wordt de publieke omroep ook opengesteld voor externe producenten, die programma’s en producties kunnen pitchen. Omroepen vrezen daarmee een deel van hun zelfstandigheid te verliezen. Volgens Dekker valt het mee met de groeiende macht van de NPO, omdat die alleen gaat over het format, de rechten en de kosten van programma’s. “Daarna zijn de omroepen volledig autonoom in het maken van een programma”, aldus Dekker.
De Eerste Kamer wilde zonder schriftelijke toezeggingen niet verder praten over de nieuwe Mediawet. Het debat gaat op 1 maart verder. Meer bij NOS
Praat mee