— woensdag 3 februari 2016, 09:22 | 0 reacties, praat mee

Debat Mediawet opgeschort: Eerste Kamer wil schriftelijke garanties

Koen van Weel / ANP

De nieuwe Mediawet, waar op dinsdag over is gedebatteerd, blijft voorlopig nog op de plank liggen. Staatssecretaris Dekker zal eerst bepaalde toezeggingen schriftelijk moeten vastleggen. Regeringspartij PvdA en oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, SP en 50Plus zijn kritisch op de plannen die amusement op de publieke zenders moet inperken en het NPO-bestuur meer macht toekent.

Het betekent dat het debat pas volgende maand weer verder gaat. Dekker wil onder meer tegemoet komen aan bezwaren rond benoemingen bij topfuncties bij de publieke omroep. Critici vrezen politieke beïnvloeding als de Raden van Toezicht en Bestuur kunnen worden bevolkt met leden van regeringspartijen. Dat proces kan volgens Dekker inderdaad ‘transparanter en meer openbaar’.

Van ‘Poolse toestanden’ - een verwijzing naar de omstreden, ingrijpende nieuwe mediawet in dat land - is geen sprake, stelt Dekker.

In de plannen wordt de publieke omroep ook opengesteld voor externe producenten, die programma’s en producties kunnen pitchen. Omroepen vrezen daarmee een deel van hun zelfstandigheid te verliezen. Volgens Dekker valt het mee met de groeiende macht van de NPO, omdat die alleen gaat over het format, de rechten en de kosten van programma’s. “Daarna zijn de omroepen volledig autonoom in het maken van een programma”, aldus Dekker.

De Eerste Kamer wilde zonder schriftelijke toezeggingen niet verder praten over de nieuwe Mediawet. Het debat gaat op 1 maart verder. Meer bij NOS

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.