training eu starters

— woensdag 3 februari 2016, 09:22 | 0 reacties, praat mee

Debat Mediawet opgeschort: Eerste Kamer wil schriftelijke garanties

Koen van Weel / ANP

De nieuwe Mediawet, waar op dinsdag over is gedebatteerd, blijft voorlopig nog op de plank liggen. Staatssecretaris Dekker zal eerst bepaalde toezeggingen schriftelijk moeten vastleggen. Regeringspartij PvdA en oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, SP en 50Plus zijn kritisch op de plannen die amusement op de publieke zenders moet inperken en het NPO-bestuur meer macht toekent. Laatste wijziging: 4 februari 2016, 15:02

Het betekent dat het debat pas volgende maand weer verder gaat. Dekker wil onder meer tegemoet komen aan bezwaren rond benoemingen bij topfuncties bij de publieke omroep. Critici vrezen politieke beïnvloeding als de Raden van Toezicht en Bestuur kunnen worden bevolkt met leden van regeringspartijen. Dat proces kan volgens Dekker inderdaad ‘transparanter en meer openbaar’.

Van ‘Poolse toestanden’ - een verwijzing naar de omstreden, ingrijpende nieuwe mediawet in dat land - is geen sprake, stelt Dekker.

In de plannen wordt de publieke omroep ook opengesteld voor externe producenten, die programma’s en producties kunnen pitchen. Omroepen vrezen daarmee een deel van hun zelfstandigheid te verliezen. Volgens Dekker valt het mee met de groeiende macht van de NPO, omdat die alleen gaat over het format, de rechten en de kosten van programma’s. “Daarna zijn de omroepen volledig autonoom in het maken van een programma”, aldus Dekker.

De Eerste Kamer wilde zonder schriftelijke toezeggingen niet verder praten over de nieuwe Mediawet. Het debat gaat op 1 maart verder. Meer bij NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.