— maandag 20 november 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Villamedia gidst je door de week: terugkijken IDFA 2023 en de verkiezingen

© Rob Engelaar

Wat is er deze week allemaal te doen? Villamedia verzamelt de leukste en interessantste kijk- en luistertips en gidst je door verschillende activiteiten en evenementen heen. Ter lering ende vermaak. Deze week aandacht voor synthetische stemmen, de verkiezingen, de 140ste aflevering van de podcast Dit was de Radio en een netwerkborrel. Laatste wijziging: 21 november 2023, 12:32

Terugkijken: IDFA 2023
Afgelopen weekend sloot het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) 2023 af. Villamedia tipte eerder al vijf documentaires als ‘aanraders’ voor journalisten. Maar wil je andere dingen terugzien van het Festival dan kan dat hier. Zoek op films, talks en personen in het archief, ook van eerdere edities!

Kijktip: Sander en de socials
Op 20 november om 21.10 uur is het alweer tijd voor de vierde en laatste aflevering van ‘Sander en de socials’. Sander Schimmelpennick onderzoekt in dit programma de vergaande invloed van sociale media op onze samenleving en de politiek. Hij gaat hiervoor onder meer in gesprek met journalisten, moderators, filosofen, advocaten en trollenjagers. Hoe ondermijnt social mediagebruik onze democratie en waarom doet niemand iets? En wat is zijn eigen rol? (NPO 3 en NPO Start)

Luistertip: Podcast Dit was de Radio
Harm Edens, Arjan Snijders en Ron Vergouwen brengen wekelijks analyses, verhalen, veel opvallende of grappige fragmenten én een gulle lach over dat fraaie medium: de radio! Elke dinsdag rond 06.00 uur verschijnt weer een nieuwe aflevering van ‘Dit was de Radio’ in alle grote podcast-apps. Met als toetje de leukste bloopers. Komende week alweer de 140ste aflevering. Te beluisteren via de verschillende podcastplatforms.

Evenement: de stem van AI
In het Cross Media Cafe van dinsdag 21 november wordt de aandacht gericht op een opmerkelijk aspect van artificiële inteligentie: de opkomst van de generatie van levensechte stemmen. Dit fenomeen opent de deur naar tal van nieuwe mogelijkheden in contentproductie voor sport, nieuws en entertainment. Van gepersonaliseerde voice-overs tot realistische chatbots. Maar het roept tegelijkertijd ook veel vragen op over de technologie, inzetbaarheid en ethische aspecten. Uitgevers zijn er al mee aan het experimenteren, zo bleek vorige maand.

Experts gaan het gesprek aan en er wordt gekeken naar de kansen van stemgeneratie voor de media-industrie. Locatie: Beeld en Geluid Hilversum van 15.00-16.30 uur.

En psst: Vanaf 16.30 is er een netwerkborrel!

De verkiezingsuitslag
Het belangrijkste thema deze week is natuurlijk de Tweede kamerverkiezing op woensdag 22 november.  En wat kiest Nederland? Bij Nieuwspoort in Den Haag kan je vanaf 19.00 uur met politieke duiders de uitslagen volgen of schakel vanaf 20.30 uur in bij NPO Radio 1, NPO 1 of bij RTL 4.

En weet je nog niet op welke partij je wilt stemmen? Check dan hier nog snel even Villamedia’s overzicht met alle verkiezingsprogramma’s van de partijen met de belangrijkste speerpunten met betrekking tot ons vak, vrije nieuwsgaring en persveiligheid.

Lezing Lars Boering
Donderdag is de kater van de ‘day after’ de verkiezingen, of misschien ook niet. Maar in ieder geval kan je dan in Eindhoven bijkomen met een lezing van Lars Boering, directeur van het European Journalism Centre, over fotografie en ai. In ‘AI: Reality is the new fiction’ neemt hij je mee door een geschiedenis van fotografie, technologische ontwikkelingen en laat Boering je nadenken over AI en beeld.

The Mind Game
Als laatste is donderdag 23 november de documentaire ‘The Mind Game’ te zien. In de eerste documentaire ‘Shadow Game’ lieten Els van Driel en Eefje Blankevoort zien hoe vluchten er voor minderjarigen uitziet. In dit vervolg schetsen ze met mede-regisseur en ex-vluchteling Sajid Khan Nasiri de psychologische druk tijdens de aanmeldprocedure. De documentaire is te zien op NPO 2 om 22.17 uur. Wil je meer weten over de makers en Sajid Khan Nasiri? Vorige maand interviewde Villamedia ze over de vraag of je activisme en journalistiek los van elkaar kunt zien.

Zelf tips doorgeven? Dat kan via redactie@villamedia.nl

Bekijk meer van

Villamedia gidst

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.