— donderdag 26 oktober 2023, 12:20 | 0 reacties, praat mee

Blendle-eigenaar Cafeyn noemt mail over stoppen met menselijke stemmen voorbarig

De interface van Blendle Audio, bij de lancering in 2018.

Blendle-eigenaar Cafeyn experimenteert met synthetische stemmen, zodat het in principe alle artikelen in het portfolio kan laten voorlezen. Een mail van Blendle aan hun vaste stemmen van Blendle Audio, dat als gevolg daarvan in 2024 de samenwerking eindigt, berust volgens een Cafeyn-woordvoerder op een misverstand. Laatste wijziging: 26 oktober 2023, 12:26

Blendle berichtte aan hun vaste voorlezers dat dit besluit afkomstig is vanuit moederbedrijf Cafeyn en “dus absoluut niet vanuit Blendle”. Het experiment met een text-to-speech-model beoogt in de toekomst vrijwel alle artikelen automatisch voorleesbaar te maken.

“Natuurlijk klinkt dit niet zo fijn en mooi als jullie stemmen”, betreurt Blendle in de mail, waar Villamedia inzage in heeft gehad.

Cafeyn-woordvoeder Julia Aymé bevestigt dat er bij de uitgever wordt geëxperimenteerd met tekst-naar-spraak, maar stelt dat er helemaal geen besluit is genomen om met menselijke voorleesstemmen te stoppen.

De uitgever onderzoekt wel de mogelijkheden van tekst-naar-spraak. “Veel mediabedrijven doet dat. Cafeyn en Blendle maken onderdeel uit van dezelfde uitgeefgroep, dus deze experimenten zijn van belang voor beide afdelingen”, aldus Aymé.

De mail aan stemmen die Blendle uitstuurde is volgens haar simpelweg het resultaat van een interne miscommunicatie. Aymé: “Cafeyn doet niets buiten het zicht van Blendle.”

Stemmen uitten tegenover Villamedia verder vrees dat ze op basis van het vele audio-archiefmateriaal tot AI-stem worden getransformeerd, zonder daar iets tegen te kunnen doen.

Die vrees is ongegrond, stelt de woordvoerder. “We vragen natuurlijk altijd vooraf toestemming, mochten we synthetische stemmen gaan maken op basis van bestaande. Maar daar zijn we enorm ver van verwijderd, aangezien er nog helemaal geen besluit is genomen.”

Bekijk meer van

Cafeyn Blendle Audio Blendle

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.