Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 11 december 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Villamedia gidst je door de week: met muziek in beeld, BOOS eindejaarsshow en 3FM Serious Request

Bezoekers op het plein bij het Glazen Huis van Serious Request. in Amersfoort, in 2022. - © Jeroen Jumelet

Wat is er deze week allemaal te doen? Villamedia verzamelt de leukste en interessantste kijk- en luistertips en gidst je door verschillende activiteiten en evenementen heen. Ter lering ende vermaak. Deze week aandacht voor de bekendmaking van Mediapersoon van het Jaar, BOOS Eindejaarsshow, debat over techdenkers, de hackers die Nederland veranderden, het Polygoon Bioscoopjournaal en 3FM Serious Request. Laatste wijziging: 12 december 2023, 07:27

Mediapersoon van het Jaar
De maandag trappen we af met de bekendmaking van de Mediapersoon van het Jaar 2023 door mediavakblad Broadcast Magazine. Wie wordt de opvolger van Arjan Lubach? Het wordt bekendgemaakt tijdens een programma in Beeld en Geluid in Hilversum. De ontvangst is om 15.30 uur.

Kijktip: The Killing of a Journalist
In Nieuwspoort in Den Haag is ‘s avonds om 19.00 uur de film ‘The Killing of a Journalist’ te zien, over de moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kušnírová in 2018. Uitgelekte dossiers, de postume verslagen van Kuciak en de publieke verontwaardiging leidden tot schandalige ontdekkingen van tientallen jaren oude corruptienetwerken waarbij miljonair Marián Kocner en het hoofd van de politie, rechters, hoge bureaucraten en de premier zelf betrokken waren.

Movies that Matter en Nieuwspoort slaan de handen ineen voor een reeks filmprogramma’s met verdiepende gesprekken. Hierin proberen ze duiding te geven aan complexe onderwerpen aan de hand van film. Deze keer zijn zijn journalist, schrijver en activist Opaka Christopher Arop en de Venezolaans-Spaanse journalist en mensenrechtenverdediger Luis Carlos Díaz te gast.

Meer informatie over tickets en de aanmeldig voor toegang tot Nieuwspoort is hier te vinden

Muziek in Beeld
Bij Beeld en geluid in Hilversum is de tijdelijke expositie ‘Muziek in beeld’ te zien, een zameling aan concertfotografie uit de ANP-collectie. Van The Beatles tot Davina Michelle, van Aretha Franklin tot Ed Sheeran.

Deze expositie is onderdeel van het Mediamuseum van Beeld & Geluid en is binnen deze periode te bezoeken met een museumticket.

Kees Lunshoflezing
Nog een evenement in Nieuwspoort deze week. Woensdag 13 december houdt Dineke de Groot, president van de Hoge Raad, de zestiende Kees Lunshoflezing onder de titel ‘Vrije nieuwsgaring en onafhankelijke rechtspraak’.

Neemt de rechter soms plaats op de stoel van de politicus? Dwingt slechte wetgeving de rechter daartoe? Welke rol speelt beeldvorming door politici en media hierin? Moeten politici terughoudend zijn in het vellen van een oordeel over vonnissen van de rechter? Zou de rechter zich vaker mogen uitspreken in het publieke debat? Over deze en andere thema’s handelt de lezing.

Aansluitend zullen in een ‘meet the press’, onder leiding van Ron Fresen (politiek verslaggever Den Haag FM, voorheen NOS Journaal), de journalisten Isabel Baneke (Trouw), Saskia Belleman (De Telegraaf) en Martin Sommer (EW, voorheen de Volkskrant) reageren op de lezing en daarover een aantal vragen stellen.

De bijeenkomst is gratis toegankelijk met een toegangsticket. Kaarten zijn hier beschikbaar.
Inloop vanaf 16.30 uur. De lezing is ook te volgen via livestream.

BOOS Eindejaarsshow
In de Melkweg in Amsterdam vindt donderdag een speciale eindejaarsshow plaats van BOOS. Het programma wordt opgenomen om op 21 december te worden uitgezonden als speciale BOOS-uitzending op het YouTube-kanaal. Het begint om 19.15 uur en vanaf 21.30 is er een borrel.

Let op! Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden.

Techdenkers: De hackers die Nederland veranderden
Iets verderop is er in Adyen, Rokin een debat over ‘Techdenkers: De hackers die Nederland veranderden’. Het is de titel van het nieuwe boek van journalist Maarten Reijnders. Een portret over de geschiedenis van de totstandkoming van het internet in Nederland. Tijdens deze avond volgt er een debat over het internet in relatie tot de democratie en de invloed hiervan op de vrijheid van meningsuiting.

Het evenement begint om 20.00 uur. Tickets zijn hier te koop.

Polygoon Bioscoopjournaal
Vrijdag komt Beeld en geluid met een persmoment over het iconische Polygoon Bioscoopjournaal. Wat er die middag precies gaat gebeuren, wordt nog niet verklapt, maar er zullen onder meer oud-medewerkers van het Polygoonjournaal aanwezig zijn, evenals Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer.

Het persmoment over het Polygoon Bioscoopjournaal op vrijdag 15 december vindt plaats tussen 14:00-16:00 uur in Theaterzaal 2 bij Beeld & Geluid Hilversum. Wil je hier bij aanwezig zijn? Geef dan je aanmelding door via dit formulier.

Mediavakvrouwen in de spotlight
Vrouw & Media lanceert een nieuwe serie: mediavakvrouwen in de spotlight. De eerste gast is tv-recensent Angela de Jong. De avond is gratis maar inschrijven is nodig in verband met een maximum aantal plekken. Het event vindt plaats in de centrale hal van het NPO-gebouw op het Mediapark. Inloop is vanaf 19.15 uur.

3FM Serious Request
Als laatste start zondag 3FM Serious Request, een geldinzamelingsactie die sinds 2004 jaarlijks georganiseerd wordt in de week voor kerst. Dit jaar komt 3FM Serious Request in actie voor Stichting ALS Nederland. Hiervoor wordt er in de week voor kerst 24 uur per dag live radio gemaakt vanuit het Glazen Huis en kun jij voor geld een plaatje aanvragen (binnenkort), doneren of in actie komen.

Het Glazen Huis staat dit jaar op de Grote Markt in Nijmegen.

Bekijk meer van

Villamedia gidst

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.