— dinsdag 7 november 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

IDFA kijktip (deel 5): The Eternal Memory

Paulina Urrutia en haar man, voormalig televisiejournalist Augusto Góngora

Woensdag 8 november start het jaarlijkse International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). In de aanloop daarvan bekeek Villamedia alvast vijf documentaires die wij als ‘aanraders’ voor journalisten zouden willen classificeren. Tot aan de start van het festival elke werkdag een kijktip. Vandaag: The Eternal Memory. Laatste wijziging: 7 november 2023, 11:32

Samen kijken Paulina Urrutia en haar man Augusto Góngora naar de nieuwsbeelden van de ellende in de jaren 70 en 80 in Chili, onder dictator Pinochet. Góngora was een bekende televisiejournalist in die tijd en legde vele getuigenissen vast.

Nu lijdt hij aan Alzheimer en probeert zijn vrouw hem elke dag te herinneren aan wie hij was. In de documentaire The Eternal Memory, onder regie van Maite Alberdi, worden de twee gevolgd.

Je ziet hoe Urrutia, actrice en ex-minister van Cultuur, liefdevol bij hem gaat zitten. Terwijl hij vragend kijkt, vertelt ze dat ze zijn vrouw is. Dat ze samen twee kinderen hebben en dat ze al twintig jaar samen zijn. Augusto is verrast. ‘Nee joh’, stamelt hij. Rustig vertelt ze verder. Dat hij nu in hun kamer is en dat ze samen het huis helemaal hebben verbouwd. Vol liefde en geduld probeert ze steeds opnieuw zijn herinneringen terug te halen.

Eerst zijn de beelden zacht en lief, maar wanneer de verwardheid toeslaat is steeds vaker de angst op Augusto’s gezicht te lezen. Hartbrekend is een scène waarin hij in de spiegel kijkt en niet goed lijkt te weten wie die ‘ander’ is. Een ontroerend portret over liefde, aftakeling en de impact die Augusto als journalist had.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.