mgm nvj maart

— woensdag 15 maart 2023, 08:30 | 0 reacties, praat mee

Hoe nu verder? De onafhankelijkheid van MORES onder de loep

Hoe nu verder? De onafhankelijkheid van MORES onder de loep

MORES, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de podiumkunsten-, televisie- en filmsector, is door de onthullingen van de Volkskrant over de werkcultuur bij NOS Sport zelf onderwerp van gesprek geworden. De inmiddels teruggetreden voorzitter Janke Dekker is immers getrouwd met NOS Sport-presentator Tom Egbers, die in het artikel wordt beschuldigd van een buitenechtelijke relatie met een stagiaire en van pestgedrag op de werkvloer. Hoe moet het nu verder met MORES? Laatste wijziging: 16 maart 2023, 08:37

Het meldpunt is opgericht nadat in het najaar van 2017 bekend werd dat voormalig castingdirector Job Gosschalk seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoonde bij acteurs die hij begeleidde bij Kemna Casting. Middels de hashtag #MeToo kwamen er op sociale media vervolgens meer verhalen naar buiten over seksueel geweld en intimidatie in de cultuursector. De sector besloot na overleg in januari 2018 tot de oprichting van een gezamenlijk meldpunt.

Op 13 juni 2018 werd MORES.online gelanceerd. Het moest een onafhankelijk en extern meldpunt worden waar slachtoffers van seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten in de culturele sector terecht konden. Vorig jaar, na de uitzending van BOOS over de misstanden bij The Voice of Holland, sloten diverse media-partijen zich aan bij MORES. Dat hierdoor ook voor de mediasector het meldpunt werd waar ongewenst gedrag kan worden aangekaart. Inmiddels zijn in totaal 55 (branche)organisaties aangesloten.

Na de uitzending van BOOS volgden ook over andere tv-programma’s meldingen van grensoverschrijdend gedrag, zoals bij De Wereld Draait Door.
Een onderzoek naar de situatie bij DWDD wordt vervolgens verbreed naar de gehele publieke omroep vanwege meerdere meldingen, ook andere programma’s. Het aantal meldingen bij MORES nam de afgelopen jaren fors toe: ruim 50 in 2021, in 2022 waren dat er al 389.

Puntje van de ijsberg?
Maar wellicht hadden het meer klachten kunnen zijn.

Uit het Volkskrant-artikel over NOS Sport bleek dat meerdere werknemers daar géén misstanden meldden, omdat ze vreesden dat, met Egbers’ echtgenoot Janke Dekker aan het MORES-roer, hun klachten niet onafhankelijk zouden worden behandeld. Ook al schrijft MORES op de eigen site dat bestuursleden geen kennis hebben van de inhoud van de meldingen.

Die onafhankelijkheid is al eerder in twijfel getrokken. Actrice Maryam Hassouni zei daar begin dit jaar in het AD al het volgende over: “Er is een meldpunt ingesteld voor de cultuursector, MORES. In het bestuur zitten vier producenten en een agent. Ik heb moeten zeggen: ‘Jongens, waar zijn jullie mee bezig?!’ Je kunt wel melding doen, maar wat als er iets gebeurt op een filmset van een producent die in het bestuur zit? Wat doe je dan, als je nog passie hebt om te spelen? Dan heb je heel veel te verliezen. Ik heb gehoord dat slachtoffers daar geen melding durven te doen vanwege het bestuur. Die onafhankelijkheid is zo belangrijk, omdat die industrie zo klein en zo giftig is. Het is mij ook overkomen. Ik werd ontslagen, kreeg niets uitbetaald en kwam op een zwarte lijst terecht. Wat in veel onderzoeken gebeurt, is totale corruptie. Het is een vorm van alternatieve rechtspraak waarin belanghebbenden op de stoel van de rechter zijn gaan zitten. Daar moeten richtlijnen voor komen.”

Vertrek Janke Dekker
Een paar dagen nadat het interview met Hassouni verschenen was vertelde Dekker in het Radio 1-programma Mischa! dat ze direct zou terugtreden wanneer er meldingen zouden komen die over haarzelf of familieleden gaan. Het gesprek ging onder meer over het in december aangekondigde onderzoek naar wangedrag bij NOS Sport. “De reputatie van het meldpunt staat altijd voorop,” aldus Dekker. “Er kunnen ook klachten over mijzelf komen. Als het er maar eentje is die naar buiten komt, dan word ik daarop aangesproken en treed ik af.”

Na de onthullingen bij NOS Sport en over haar echtgenoot Tom Egbers kon Dekker dan ook niet anders meer dan terugtreden. Haar eigen reputatie liep ook een deuk op nadat bleek dat Dekker ook nog contact heeft gezocht met de vrouw waarmee haar man een affaire had.

Hoe nu verder?
Als mogelijke melders van misstanden zich niet durven melden bij MORES, wat kan het meldpunt dan nog doen? Hopelijk kan het meldpunt duidelijk maken dat ze echt onafhankelijk zijn en krijgen eventuele melders van misstanden daar weer vertrouwen in. Organisaties die zijn aangesloten bij MORES hebben dat vertrouwen nog wel.

Zoals de Kunstenbond. De vakbond van de culturele en creatieve sector noemt de twijfels over het meldpunt “begrijpelijk vanwege de relatie tussen de (inmiddels voormalig) voorzitter van het meldpunt en Tom Egbers – één van de kopstukken van NOS Sport, die in het onderzoek van de Volkskrant naar voren komt als vermeend aanstichter”. De vakbond benadrukt echter dat voor het behandelen van meldingen en het bijstaan van slachtoffers MORES een externe professionele organisatie ingehuurd met onafhankelijke, gecertificeerde, professionele vertrouwenspersonen. “Deze vertrouwenspersonen spelen nooit individuele casussen door aan het bestuur van MORES. Een vertrouwenspersoon is opgeleid om vertrouwelijk en integer om te gaan met meldingen en voorziet slachtoffers van advies en begeleiding. Als melder blijf je altijd leidend in wat er met jou en jouw verhaal gebeurt.”

Ook de NPO ziet geen reden om de samenwerking met MORES te stoppen. Het meldpunt blijft voor omroepmedewerkers een aanvulling op de bestaande mogelijkheden, laat een woordvoerder aan ANP weten.

De NVJ stelt dat “volstrekte onafhankelijkheid ten opzichte van de bedrijven waarover een melding gedaan kan worden” een cruciale voorwaarde is om op effectieve wijze te kunnen opereren”.

Gelukkig heeft het afgelopen jaar laten zien dat bedrijven stappen proberen te zetten wat betreft het aanpakken van een onveilige werkcultuur. En er komen misschien nog meer opties, zowel voor bedrijven, als voor melders. Zo vindt regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, Mariëtte Hamer dat elk bedrijf verplicht een vertrouwenspersoon moet regelen, hoe klein dat bedrijf ook is.

De verplichtstelling van vertrouwenspersonen is één van de onderdelen uit het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld waar het kabinet de komende jaren 11 miljoen euro voor vrijmaakt. Het actieprogramma bestaat uit wet- en regelgeving, publiekscampagnes, het realiseren van een veilige werkomgeving, de rol van omstanders en goede hulpverlening.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.