Nieuwe leden NVJ november

— donderdag 20 januari 2022, 16:23 | 1 reactie, praat mee

John de Mol reageert op uitzending BOOS

© Levin en Paula

John de Mol gaat in de aflevering van BOOS, over het maandenlange onderzoek naar de misstanden bij Voice of Holland, in op de berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij de talentenjacht. Bij BOOS zijn tientallen meldingen binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag van Ali B, Jeroen Rietbergen en Marco Borsato. "Ik ben behoorlijk in de war." [...] "Als je me maar een procent had laten zien vanavond van wat er was, dan was het al veel te veel en was het al schokkend geweest. Maar het is veel meer dan dat," aldus John de Mol in een eerste reactie. Laatste wijziging: 21 januari 2022, 09:41

De uitzending van BOOS is te vinden op het YouTube-kanaal. Het interview met John de Mol start na ongeveer 48 minuten. Mensen kunnen geen reacties plaatsen bij de video. “Dit om de veiligheid van de mensen die bij ons hun verhaal vertellen te kunnen waarborgen,” aldus de makers.

De eerste betrokkene die genoemd wordt is Jeroen Rietbergen. De tweede naam die wordt behandeld is die van Marco Borsato, gevolgd door Ali B. De meldingen worden gedaan door (oud-)medewerkers en (oud-)deelnemers van talentenjachten.

Hofman vat de uitzending samen: BOOS heeft 19 vrouwen gesproken over Jeroen Rietbergen wat gaat over seksueel intimiderend gedrag. 15 vrouwen met soortgelijke verhalen, over een niet nader genoemde regisseur binnen het programma. Er liggen 2 aangiftes van 1 ex-kandidaat tegen Ali B. over seksueel intimiderend gedrag in een wat zwaardere vorm. En Marco Borsato zou bij een medewerkster en bij drie minderjarigen bij The Voice Kids seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben getoond.

De Mol geeft aan dat tot april 2019 niet bekend was dat er iets in deze vorm gebeurd zou zijn bij The Voice. In die maand kwam de eerste melding over Jeroen Rietbergen binnen. “Ik was ziedend.” [...] “En ik heb hem toen verteld, dat als hij dit nog een keer zou doen, maar ook maar letterlijk zou appen naar een vrouw binnen The Voice, of het nou een deelneemster was, of een medewerkster of, maakt niet uit, dan zou hij de tijd niet eens krijgen om de app af te maken, want dan zou ik hem echt met kop en kont beetpakken en eruit gooien. Inclusief alle consequenties naar buiten toe”.

Het was De Mol niet bekend dat het om meerdere vrouwen zou gaan. 

De reden dat Rietbergen mocht blijven was omdat De Mol in al die jaren nooit één klacht over hem heeft gekregen. “En de eerste keer dat dat gebeurt gaat het dan om grensoverschrijdend app-verkeer, [...] seksueel overschrijdend gedrag, vind ik dat je daarmee volstaat om hem op dat moment te waarschuwen nog een keer en dan lig je eruit. Omdat ik dan toch vind: iedereen verdient een tweede kans. Hij weerspreekt dat hij het bij een berisping hield omdat Rietbergen zijn zwager is.

Er is ook nog contact geweest met de persoon die de eerste melding deed. Er is gecontroleerd of er daarna nog iets gebeurd is. “Daarna heb ik ook nooit meer wat gehoord.” 

Volgens De Mol heeft Rietbergen wel aanzien, maar geen machtspositie. “Maar iedereen kan zich in contact met derden een machtspositie toe-eigenen die hij niet heeft.”

De Mol denkt niet dat er onvoldoende plekken waren voor vrouwen om ongewenst gedrag te melden, maar concludeert wel dat er kennelijk een rem was bij vrouwen om daar gebruik van te maken. Hij spreekt tegen dat er sprake is van een angstcultuur. Hij stelt dat er genoeg loketten zijn om misstanden te melden. Maar: “Wij gaan absoluut bij Talpa heel snel evalueren wat we nu allemaal horen en wat we allemaal zien. Ik zou willen dat er bij Talpa een soort werkgroep wordt samengesteld, die denk ik toch, zo goed als zeker grotendeels uit vrouwen zal bestaan. Waarin we gaan praten over wat kunnen we nu doen om ervoor te zorgen dat als er iets gebeurt dat mensen het melden. Want als er niets gemeld wordt dan weten we het niet en dan kunnen we ook niets doen. Daar moeten we aan werken. Zorg ervoor dat je je mond opentrekt.”

De Mol voelt zich verantwoordelijk. “Ik voel me absoluut verantwoordelijk. Dat wil niet zeggen dat ik het heb gezien en het onder het tapijt heb geveegd. Of dingen heb goed gevonden die niet goed gevonden hadden moeten worden. In eerste instantie gaat het in deze discussie maar om een ding. Er zijn mensen gekwetst er zijn slachtoffers en het belang van die mensen staat voorop. Dan komt er een hele tijd niets, en dan komt de rest.”

Naar aanleiding van de BOOS-aflevering is er in opdracht van producent ITV en RTL een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de aantijgingen. Over de toekomst van The Voice laat De Mol zich nu niet uit. Dat kan volgens hem pas als alle feiten op tafel liggen, als alle onderzoeken zijn afgerond. “Ik hoop echt dat het niet te lang gaat duren.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Eldert Kuiken, 20 januari 2022, 22:12

Evenwichtige weergave, temidden van het gehakketak 👌

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.