— dinsdag 14 maart 2023, 10:40 | 0 reacties, praat mee

NVJ: Logisch dat hoofdredactie NOS Sport is opgestapt

© ANP / Jeroen Jumelet

De NVJ heeft met instemming gereageerd op het besluit dat de hoofdredactie van NOS Sport per direct is opgestapt. Uit de ernst en het aantal meldingen dat naar buiten is gekomen blijkt volgens de beroepsvereniging dat er sprake was van een patroon van grensoverschrijdend gedrag en zaken die wel bekend waren bij de hoofdredactie, maar waar onvoldoende actie op is ondernomen. Ook niet nadat dit door de medezeggenschap meermaals was aangekaart. Dat laat algemeen secretaris Thomas Bruning desgevraagd aan Villamedia weten. Laatste wijziging: 14 maart 2023, 23:03

Volgens Bruning is een logische eerste stap dat de bestaande leiding daaruit de consequenties trekt en zo snel mogelijk ruimte maakt voor mensen die een verandering in cultuur en een veilige werkomgeving kunnen scheppen.

“Wij denken dat er voor een dergelijke veilige werkomgeving meer zaken van belang zijn. Er zal niet alleen aan een nieuwe open cultuur moeten worden gewerkt vanuit de leiding, waarin iedereen zich kan herkennen, ook dient periodiek onderzocht te worden of er sprake is van ongewenst gedrag en moet de rol van de medezeggenschap serieus worden genomen.”

Tenslotte dient er volgens Bruning ook naar basisvoorwaarden voor veiligheid op de werkvloer gekeken worden.

“Veiligheid begint ook met fatsoenlijke contracten, zowel voor freelancers als voor medewerkers in dienst. Alhoewel dit aspect bij NOS Sport minder speelt dan bij De Wereld Draait Door en sommige andere omroepredacties blijkt ook uit de voorbeelden bij NOS sport dat juist stagiairs, jonge medewerkers met tijdelijke contracten en freelancers extra kwetsbaar zijn.”

Dit vraagt volgens hem ook op dit punt bij de NOS om ander beleid: “De NVJ zal de komende tijd zelf ook verder met haar leden in gesprek welke aanvullende maatregelen zij belangrijk vinden, die kunnen bijdragen aan een veilige werkomgeving.”

Verstandig dat voorzitter Mores afgetreden is
De NVJ acht het daarnaast een verstandig besluit dat de voorzitter van Mores, Janke Dekker, zich heeft teruggetrokken: “Volstrekte onafhankelijkheid ten opzichte van de bedrijven waarover een melding gedaan kan worden, lijkt ons een cruciale voorwaarde om op effectieve wijze te kunnen opereren.”

Leden van de NVJ kunnen bij vragen over ongewenst gedrag of hun rechtspositie altijd een beroep doen op onze hierin gespecialiseerde advocate en de NVJ is aangesloten bij Mores, zodat journalisten ook op een centraal punt een melding kunnen doen, zodat er een goed beeld ontstaat waar misstanden aan de orde zijn en welke zaken aangepakt dienen te worden.

Bekijk meer van

NVJ NVJ NOS Sport

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.