— maandag 27 november 2017, 09:53 | 0 reacties, praat mee

Vertrouwenspersoon bij beroepsvereniging film- en tv-makers

© Christophe Petit Tesson / EPA

De Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers (NBF) wil een vertrouwenspersoon aanstellen, zodat (seksuele) misstanden binnen de film- en tv-sector gemeld kunnen worden. Dit naar aanleiding van het MeToo-schandaal.

De NBF werkt samen met veel televisiemakers en producenten. De vereniging heeft zo’n zeshonderd leden.

Begin november heeft de NBF in brieven aan diverse beroepsorganisaties in de film- en tv-sector de zorg uitgesproken over de berichten over (seksueel) machtsmisbruik. “Als vereniging van en voor de makers in deze sector, hecht het bestuur zeer aan een veilige en vertrouwde werkomgeving. In de brieven heeft de NBF opgeroepen om daar eensgezind als sector stappen in te zetten. Die mening wordt breed onderschreven.”

Mocht een organisatie niet zelf in staat zijn een eigen vertrouwenspersoon aan te stellen, dan stelt de NBF haar eigen onafhankelijke vertrouwenspersoon ter beschikking aan die vereniging.

In een brief wil de NBF peilen in hoeverre andere organisaties in de film- en tv-sector zich in deze opzet kunnen vinden. Mocht een organisatie niet zelf in staat zijn een eigen vertrouwenspersoon aan te stellen, dan stelt de NBF haar eigen onafhankelijke vertrouwenspersoon ter beschikking aan die vereniging.

“Van acteurs die bij Kemna Casting werken, horen we dat ze het gevoel hebben dat ze hun eigen vertrouwenspersoon niet kunnen vertrouwen”, zegt Ron Toekook van de filmmakersbond. Kemna Casting raakte in opspraak, toen voormalig castingdirector Job Gosschalk toegaf dat hij over grenzen is gegaan bij acteurs die hij begeleidde. Zo vroeg hij de acteurs hun kleren uit te trekken.

“Of je nu wel of geen lid van de NBF bent, je kunt altijd bij onze vertrouwenspersoon terecht”, zegt Toekook. “Het is namelijk belangrijk dat mensen die in de film- en tv-sector werkzaam zijn, zich veilig voelen en dat hun klachten gehoord worden.” Meer bij de NOS / NBF

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.