— zaterdag 26 november 2022, 13:24 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek naar werkcultuur wordt verbreed naar de gehele publieke omroep

© Jan Willem van Hofwegen / NPO

Het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door (DWDD) wordt verbreed naar de gehele publieke omroep. Dat heeft de NPO vrijdagavond bekendgemaakt. De publieke omroep heeft dat verzocht, omdat meldpunt Mores, een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag binnen de podium-, film- en televisiesector, sinds de berichtgeving rondom DWDD meerdere meldingen heeft ontvangen over vergelijkbare gevallen binnen de gehele publieke omroep. Laatste wijziging: 26 november 2022, 13:26

Maandag kondigde de NPO aan dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de werkcultuur bij DWDD. Vorige week vrijdag kwam presentator Matthijs van Nieuwkerk in opspraak door een artikel in de Volkskrant waarin tientallen oud-medewerkers spraken over de werkomstandigheden bij het programma. Deze vrijdag gingen NPO-baas Frederieke Leeflang, staatssecretaris Gunay Uslu en regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer met elkaar om de tafel.

Wie het onderzoek leidt, maakt de NPO niet bekend. Volgens de omroep wordt een “onafhankelijke commissie” samengesteld, bestaande uit vier of vijf leden. Daarnaast staan twee onafhankelijk adviseurs de commissie bij. Meldpunt Mores treedt op als adviseur voor de commissie. De NPO verzoekt vanwege de andere meldingen het onderzoek breder in te stellen dan alleen naar DWDD en omroep BNNVARA.

Het eerste deel van het onderzoek spitst zich toe op “de systematische oorzaken” van grensoverschrijdend gedrag, zoals “de competitieve omgeving, gedrag en instelling en het effect van tijdelijke contracten en het werken met freelancers”. Dit deel van het onderzoek moet volgens de NPO leiden tot concrete aanbevelingen voor de toekomst. Het tweede deel van het onderzoek focust op het grensoverschrijdende gedrag zelf. “In welke vorm was er sprake van, welke signalen waren er en wat is ermee gedaan?”

Het onderzoek volgt op het artikel in de Volkskrant waarin meer dan vijftig oud-medewerkers van DWDD vertelden dat Van Nieuwkerk de redacteuren met regelmaat kleineerde. Van Nieuwkerk heeft inmiddels de samenwerking met BNNVARA verbroken. De programma’s die hij voor de NTR maakte rond de Top 2000 gaan niet door met Van Nieuwkerk.

Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) zegt via haar woordvoerder dat ze het een “verstandige zet” vindt dat een onafhankelijke commissie de formele opdracht geeft voor het onderzoek en de voortgang overziet. Volgens de bewindsvrouw is de NPO wel de “aangewezen partij” om een onderzoek in gang te zetten. Op haar verzoek wordt ook het Commissariaat voor de Media hierbij betrokken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.