word studentlid

— donderdag 4 juni 2020, 09:13 | 0 reacties, praat mee

CPJ: strijd tegen coronavirus holt persvrijheid wereldwijd uit

CPJ: strijd tegen coronavirus holt persvrijheid wereldwijd uit
De strijd tegen het coronavirus holt de persvrijheid uit, waarschuwt persvrijheidsorganisatie CPJ | AFP

Het coronavirus heeft - naast lichamelijke klachten - ook een negatieve impact op de wereldwijde persvrijheid. Het CPJ identificeert tien 'symptomen' om op te letten, van sterk beperkte toegang tot informatie, nieuwe surveillance-technieken, het intrekken van werk- of verblijfsvergunningen of simpelweg brute censuur. Laatste wijziging: 4 augustus 2021, 08:53

Veel landen zeggen desinformatie rond het coronavirus te willen voorkomen. Er zijn wereldwijd initiatieven en wetgeving ontstaan die nepnieuws verbieden, vaak gekoppeld aan forse boetes. De term nepnieuws is echter een dankbare stok geworden om journalisten en nieuwsbedrijven mee te slaan. Staat berichtgeving je niet aan: dan is de plakker nepnieuws al gauw voldoende om het vertrouwen in berichtgeving te ondergraven, aldus CPJ.

Diverse landen grepen de vrees voor verspreiding van het virus aan om fysieke distributie van kranten op te schorten. Iran besloot daar in april toe, maar het land is niet uniek: ook Jemen, Jordanië, Oman en Marokko verboden gedrukte kranten.

De wens om verspreiding van het virus digitaal te willen volgen zijn er in diverse landen coronatrackers opgetuigd, vaak vergezeld van andere maatregelen, zoals het uitlezen van telecomdata. In Nederland zijn daar ook voorbereidingen voor getroffen, via een noodwet.

Onderzoeker David Maass van de digitale burgerrechtenbeweging EFF zegt dat eenmaal verleende technische opsporingstechniek lastig weer valt af te pakken. “Nu wordt het ingezet tegen een heel gevaarlijk virus, maar wat straks gebeurt kunnen we niet voorspellen”, aldus Maass.

CPJ waarschuwt ook voor corona-gerelateerde noodwetgeving, die vrijheden en bewegingsruimte voor burgers beperkt en het parlement soms buiten spel zet. Het is van belang dat die maatregelen tijdelijk zijn, maar autoritaire regimes zien hun kans schoon. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

CPJ corona

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.