— woensdag 1 april 2020, 08:27 | 0 reacties, praat mee

Coronavirus: Iran verbiedt druk en distributie van kranten

Teheran, maart 2020. Via informatieborden wordt mensen gewezen op het verspeidingsrisico van corona door handenschudden. | AFP

Iran heeft het drukken en verspreiden van papieren kranten verboden, een maatregel die volgens de autoriteiten is bedoeld om verdere verspreiding het coronavirus in te dammen. Persvrijheidsorganisaties zijn bezorgd over de verdere inperking van de pers.

Journalisten kregen de mededeling per sms, meldt CPJ. Het is niet bekend tot wanneer het druk- en distributieverbod geldt.

CPJ-coördinator voor het Midden-Oosten Sherif Mansour heeft begrip voor maatregelen om verspreiding tegen te gaan, maar vindt dat de autoriteiten moeten erkennen dat de stroom van nieuws en informatie daar een vitaal onderdeel van is. “Het opheffen van restricties op het internet zouden een prima manier zijn om het drukverbod te compenseren”, aldus Mansour.

Iraanse journalisten zijn - anoniem, uit angst voor represailles - bezorgd over hun baan en inkomen. Ook is het bereik op internet in Iran een stuk kleiner dan in print.

Iran staat overigens niet alleen in het beperken van druk en verspreiding van kranten. In onder meer Jordanië en Marokko zijn de laatste weken zulke maatregelen ook genomen.  In Australië besloot uitgever News Corp tientallen kranten - waaronder een die al sinds 1906 in druk verscheen - alleen nog online te brengen. Dat blijft niet zonder massa-ontslagen, wordt gevreesd.

Bekijk meer van

Iran CPJ coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.