Nieuwe leden NVJ november

— dinsdag 11 februari 2020, 12:12 | 0 reacties, praat mee

Chinese burgerjournalist die verslag deed van gezondheidscrisis in Wuhan verdwenen

Een luchtfoto, genomen op 2 februari, toont het tijdelijke Huoshenshan-ziekenhuis in Wuhan - © AFP

De Chinese burgerjournalist Chen Qiushi wordt vermist in Wuhan, de stad waar het Coronavirus voor het eerst de kop op stak. Hij was daar sinds 24 januari om verslag te doen van de gezondheidscrisis. Laatste wijziging: 11 februari 2020, 12:15

De verdwijning van Chen komt op een moeilijk moment voor de Chinese overheid. De Chinese autoriteiten worstelen met het beheersen van de publieke woede over de aanpak van het virus. En de publieke woede heeft volgens de Britse krant The Guardian een nieuw niveau bereikt na de dood van de Chinese arts en klokkenluider Li Wenliang.

Wenliang sloeg als een van de eerste alarm over het Coronavirus, toen de autoriteiten nog hun mond hielden over het virus. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Zijn werkgever riep hem op het matje wegens het verspreiden van ‘geruchten’. Daarna kwam de politie en die bedreigde hem met vervolging wegens ‘het verstoren van de sociale orde’. Vervolgens ging Wenliang weer aan het werk, waar hij uiteindelijk via een patiënt besmet raakte met het virus. Hij overleed op 6 februari.

Dat is ook de dag dat Chen Qiushi verdween. Op die dag vertelde hij zijn familie dat hij van plan was om verslag uit te brengen over het tijdelijke ziekenhuis Fang Cang. Sindsdien is hij niet meer gezien, zo blijkt uit een videoboodschap van de moeder van Qiushi.

Chen Qiushi doet vooral verslag op YouTube en Twitter en zijn video’s tonen aan dat lokale ziekenhuizen een tekort aan middelen hebben om de enorme aantallen patiënten te helpen.

“De autoriteiten in Wuhan moeten bekendmaken of ze journalist Chen Qiushi vasthouden. Als dat zo is, dan zou hij onmiddellijk moeten worden vrijgelaten”, aldus Steven Butler, CPJ’s Azië-programmacoördinator. “China lijkt niet de les te hebben geleerd dat het achterhalen van de waarheid over een zich verspreidende ziekte de zaken alleen maar erger zal maken.”

Qiushi kwam eerder deze maand al in aanraking met de autoriteiten. De politie hield hem toen even vast en verzocht hem te stoppen met het publiceren van video’s over de gevolgen van de uitbraak.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.