Chinese burgerjournalist die verslag deed van gezondheidscrisis in Wuhan verdwenen

De Chinese burgerjournalist Chen Qiushi wordt vermist in Wuhan, de stad waar het Coronavirus voor het eerst de kop op stak. Hij was daar sinds 24 januari om verslag te doen van de gezondheidscrisis.
De verdwijning van Chen komt op een moeilijk moment voor de Chinese overheid. De Chinese autoriteiten worstelen met het beheersen van de publieke woede over de aanpak van het virus. En de publieke woede heeft volgens de Britse krant The Guardian een nieuw niveau bereikt na de dood van de Chinese arts en klokkenluider Li Wenliang.
Wenliang sloeg als een van de eerste alarm over het Coronavirus, toen de autoriteiten nog hun mond hielden over het virus. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Zijn werkgever riep hem op het matje wegens het verspreiden van ‘geruchten’. Daarna kwam de politie en die bedreigde hem met vervolging wegens ‘het verstoren van de sociale orde’. Vervolgens ging Wenliang weer aan het werk, waar hij uiteindelijk via een patiënt besmet raakte met het virus. Hij overleed op 6 februari.
Dat is ook de dag dat Chen Qiushi verdween. Op die dag vertelde hij zijn familie dat hij van plan was om verslag uit te brengen over het tijdelijke ziekenhuis Fang Cang. Sindsdien is hij niet meer gezien, zo blijkt uit een videoboodschap van de moeder van Qiushi.
Chen Qiushi doet vooral verslag op YouTube en Twitter en zijn video’s tonen aan dat lokale ziekenhuizen een tekort aan middelen hebben om de enorme aantallen patiënten te helpen.
“De autoriteiten in Wuhan moeten bekendmaken of ze journalist Chen Qiushi vasthouden. Als dat zo is, dan zou hij onmiddellijk moeten worden vrijgelaten”, aldus Steven Butler, CPJ’s Azië-programmacoördinator. “China lijkt niet de les te hebben geleerd dat het achterhalen van de waarheid over een zich verspreidende ziekte de zaken alleen maar erger zal maken.”
Qiushi kwam eerder deze maand al in aanraking met de autoriteiten. De politie hield hem toen even vast en verzocht hem te stoppen met het publiceren van video’s over de gevolgen van de uitbraak.
Praat mee