— maandag 17 juli 2017, 15:55 | 0 reacties, praat mee

Commissies EP: makers moeten óók profiteren van digitale markt

ANP

Twee commissies in het Europees Parlement hebben ingestemd met voorstellen om binnen de in 2015 de aangekondigde Europese Digital Single Market het zogeheten 'value gap' te dichten. Dat is het idee dat partijen als Facebook en Google geld verdienen aan de producties van anderen (video, artikelen) zonder die makers daarvan te laten meeprofiteren.

De Commissie Cultuur en Onderwijs (CULT) en Commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) hebben ingestemd met plannen om grote partijen te verplichten makers te laten meedelen in inkomsten.

Over de Digital Single Market wordt al tijden gesproken. Plannen voor linkbelasting (betalen voor hergebruik of verwijzingen naar artikelen en ander materiaal) is een heet hangijzer; tegenstanders zijn bang dat het de vrijheid op internet beperkt. Tegelijk uitten commerciële zenders recent hun zorg over ‘vrij verkeer’ van materiaal, dat hun mogelijkheden om materiaal te exploiteren zou ondermijnen.

Leden van de CULT- en ITRE-commissies zeggen dat grote bedrijven als Google en Facebook zich niet langer moeten kunnen verschuilen achter regelgeving die hen vrijpleit van mogelijke auteursrechtenschending door gebruikers. Die uitzonderingen zouden volgens de commissies enkel slaan op ‘werkelijk neutrale en passieve’ internetbedrijven, niet dienstverleners die een actieve rol spelen in het distribueren, promoten en te gelde maken van inhoud.

VOICE, een branchevereniging van collectieve beheersorganisaties, zegt te hopen dat het Europees Parlement de komende maanden “op koers blijft”, als de laatste hand wordt gelegd aan de definitieve tekst van de auteursrechtrichtlijn. Meer bij VOICE

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.