website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Commissies EP: makers moeten óók profiteren van digitale markt

Lars Pasveer — Geplaatst in wetgeving op maandag 17 juli 2017, 15:55

ANP

ANP

Nieuws

Twee commissies in het Europees Parlement hebben ingestemd met voorstellen om binnen de in 2015 de aangekondigde Europese Digital Single Market het zogeheten ‘value gap’ te dichten. Dat is het idee dat partijen als Facebook en Google geld verdienen aan de producties van anderen (video, artikelen) zonder die makers daarvan te laten meeprofiteren.

De Commissie Cultuur en Onderwijs (CULT) en Commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) hebben ingestemd met plannen om grote partijen te verplichten makers te laten meedelen in inkomsten.

Over de Digital Single Market wordt al tijden gesproken. Plannen voor linkbelasting (betalen voor hergebruik of verwijzingen naar artikelen en ander materiaal) is een heet hangijzer; tegenstanders zijn bang dat het de vrijheid op internet beperkt. Tegelijk uitten commerciële zenders recent hun zorg over ‘vrij verkeer’ van materiaal, dat hun mogelijkheden om materiaal te exploiteren zou ondermijnen.

Leden van de CULT- en ITRE-commissies zeggen dat grote bedrijven als Google en Facebook zich niet langer moeten kunnen verschuilen achter regelgeving die hen vrijpleit van mogelijke auteursrechtenschending door gebruikers. Die uitzonderingen zouden volgens de commissies enkel slaan op ‘werkelijk neutrale en passieve’ internetbedrijven, niet dienstverleners die een actieve rol spelen in het distribueren, promoten en te gelde maken van inhoud.

VOICE, een branchevereniging van collectieve beheersorganisaties, zegt te hopen dat het Europees Parlement de komende maanden “op koers blijft”, als de laatste hand wordt gelegd aan de definitieve tekst van de auteursrechtrichtlijn. Meer bij VOICE

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.