— woensdag 8 maart 2017, 10:49 | 0 reacties, praat mee

Europese ‘linkbelasting’ gaat mogelijk niet door

Het Europees Parlement in Straatsburg | Koen Suyk / ANP

Het lijkt er op dat er op Europees niveau toch geen regeling komt om uitgeverijen geld te laten vragen voor verwijzingen naar hun artikelen en ander materiaal. Deze 'linkbelasting' is een omstreden onderwerp, waarbij tegenstanders er een bijl aan de wortel van het vrije internet in zien en uitgeverijen een eerlijke vergoeding voor geleverd werk.

Europarlementariër Theresa Comodini Cachia, verantwoordelijk parlementair rapporteur voor hervormingen van het Europese auteursrecht, lijkt de belasting rond dit thema af te wijzen. In een commentaar [.pdf via Politico] op een komend rapport over auteursrechtherziening (waarover het parlement nog gaat debatteren) zegt Comodini Chachia dat het uitoefenen van het auteursrecht door uitgevers het functioneren van andere industrieën niet moet verstoren.

Uitgevers krijgen het recht om tegen auteursrechtenschenders op te treden, schrijft Comodini Chachia. Ze rept in haar toelichting over ‘tribunalen’ maar zonder te verduidelijken of dat niet simpelweg gangbare rechtbanken zijn. Die juridische mogelijkheden hebben uitgevers nu uiteraard ook.

De op het oog afwijzende houding om uitgevers meer juridische mogelijkheden te geven om achter naburige rechten aan te gaan, moet voor hen teleurstellend zijn. EU-commissaris Günther Oettinger, die voorheen de auteursrechthervorming rond de zogeheten Digital Single Market in het portfolio had, was meer op de hand van de uitgevers.

Eind dit jaar moeten de definitieve voorstellen gereed zijn.

De uitgevers reageerden eind vorig jaar met irritatie op het Save The Link-protest tegen de voorgestelde hervormingen van het Europese auteursrecht. Er zou voor privépersonen namelijk niets veranderen aan de vrijheid om artikelen of foto’s te delen of te citeren. Enkel commerciële partijen als zoekmachines en aggregatoren zouden een vergoeding gaan betalen.

Tegenstanders wezen op mislukte pogingen tot linkbelasting in Spanje - waar Google de nieuwsdienst ophief - en Duitsland, waar uitgevers hun verkeer zagen instorten toen Google hen uit de zoekresultaten en Google News haalde. Duitse uitgever gingen uiteindelijk weer met Google om tafel en besloten dat verkeer naar de site ook waarde vertegenwoordigt.

Uitgevers stellen dat zonder extra bescherming in de wet zij geen levensvatbaar zakelijk model voor de digitale markt kunnen ontwikkelen. In de voorstellen van Oettinger moeten internetpartijen die verwijzen naar materiaal van uitgevers of daar stukjes van herpubliceren - zogeheten snippets op bijvoorbeeld Google News - contracten voor afsluiten.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.