training eu starters

— maandag 15 juni 2015, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op EU-richtlijn bedrijfsgeheimen

65 journalistenverenigingen en non-gouvernementele organisaties waarschuwen over de gevolgen voor onderzoeksjournalistiek als het Europees parlement 16 juni een ontwerprichtlijn aanneemt die bedrijfsgeheimen beter moet beschermen. “Als deze wetgeving erdoor komt, dreigt onderzoeksjournalistiek zoals LuxLeaks onmogelijk te worden”, zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten. Ook de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) waarschuwt voor de inperking van het recht op vrije meningsuiting. Laatste wijziging: 18 juni 2015, 10:42

Het dertiende punt op de ontwerpagenda van het comité voor Juridische zaken, dat samenkomt in Brussel: “Bescherming van niet-openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsinformatie (bedrijfsgeheimen) tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken daarvan”.

Volgens de EFJ moet de richtlijn worden aangepast. Er zo sprake zijn geweest van intensieve lobby van grote multinationals en dat zou duidelijk blijken uit de uiteindelijke tekst van de richtlijn. Volgens de EFJ beschrijft de ontwerptekst weliswaar uitzonderingen onder welke omstandigheden journalisten informatie mogen onthullen die beschouwd wordt als bedrijfsgeheimen. Maar er worden vage omschrijvingen gegeven bij ‘legitiem gebruik’, zodat zelfscensuur op de loer ligt. Leden van het Europees parlement worden opgeroepen afstand te nemen van de huidige tekst.


Meer bij MO* via Stampmedia / EFJ

Bekijk meer van

Recht Europees Parlement

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.