website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Commissariaat vindt geen overtredingen bij programma’s Yvon Jaspers

Lars Pasveer — Geplaatst in onderzoek op maandag 15 april 2019, 13:49

Yvon Jaspers, gezicht van diverse boer-gerelateerde programma's bij de NPO | Freek van Asperen / ANP

Yvon Jaspers, gezicht van diverse boer-gerelateerde programma's bij de NPO | Freek van Asperen / ANP

Nieuws De programma’s Onze Boerderij en Boer zoekt Vrouw van KRO-NCRV overtreden geen regels rondom (sluik)reclame, sponsoring en het dienstbaarheidsverbod. Dat concludeert het Commissariaat voor de Media na maanden onderzoek. Wel is de procedure rond nevenfuncties onvoldoende transparant, aldus de toezichthouder.

In september vorig jaar rezen vragen over de nevenfunctie van Jaspers bij veevoerbedrijf ForFarmers. De presentatrice leverde columns voor relatiemagazines en trad regelmatig op als dagvoorzitter. 

Er volgden Kamervragen. In dezelfde maand kondigde het Commissariaat het nu afgeronde onderzoek aan. Er werd onder meer gekeken naar contracten en afspraken tussen KRO-NCRV, de producent, Jaspers zelf en het veevoerbedrijf.

“Wij zijn enorm blij dat het Commissariaat voor de Media met hun onderzoek bevestigt wat wij zelf al wisten. Dat Yvon en de redacties de programma’s maken in onafhankelijkheid, zonder enige redactionele bemoeienis van buitenaf, reclame of sponsoring.  Een duidelijke uitspraak van het Commissariaat”, aldus directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV.

De opmerking dat de beoordeling van nevenfuncties onvoldoende transparant is, heeft volgens Kuipers inmiddels tot aangescherpte procedure geleid.

Volgens het Commissariaat is de omroep onvoldoende zorgvuldig geweest in de beoordeling en waren de procedures dus niet transparant. “Gezien de raakvlakken van de nevenfunctie met de programma’s die door Yvon Jaspers worden gepresenteerd, was er alle reden om hier zorgvuldig op toe te zien”, aldus het Commissariaat.

Dat is de omroep volgens de Mediawet wel verplicht. “KRO-NCRV maakt zichzelf en haar medewerkers hierdoor kwetsbaar voor mogelijke belangenverstrengeling en vergroot het risico op dienstbaarheid”, stelt de toezichthouder. Het heeft de omroep rond dit thema “ter verantwoording geroepen”.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.