basis naar compleet

— maandag 15 april 2019, 13:49 | 0 reacties, praat mee

Commissariaat vindt geen overtredingen bij programma’s Yvon Jaspers

Yvon Jaspers, gezicht van diverse boer-gerelateerde programma's bij de NPO | Freek van Asperen / ANP

De programma’s Onze Boerderij en Boer zoekt Vrouw van KRO-NCRV overtreden geen regels rondom (sluik)reclame, sponsoring en het dienstbaarheidsverbod. Dat concludeert het Commissariaat voor de Media na maanden onderzoek. Wel is de procedure rond nevenfuncties onvoldoende transparant, aldus de toezichthouder. Laatste wijziging: 15 april 2019, 13:55

In september vorig jaar rezen vragen over de nevenfunctie van Jaspers bij veevoerbedrijf ForFarmers. De presentatrice leverde columns voor relatiemagazines en trad regelmatig op als dagvoorzitter. 

Er volgden Kamervragen. In dezelfde maand kondigde het Commissariaat het nu afgeronde onderzoek aan. Er werd onder meer gekeken naar contracten en afspraken tussen KRO-NCRV, de producent, Jaspers zelf en het veevoerbedrijf.

“Wij zijn enorm blij dat het Commissariaat voor de Media met hun onderzoek bevestigt wat wij zelf al wisten. Dat Yvon en de redacties de programma’s maken in onafhankelijkheid, zonder enige redactionele bemoeienis van buitenaf, reclame of sponsoring.  Een duidelijke uitspraak van het Commissariaat”, aldus directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV.

De opmerking dat de beoordeling van nevenfuncties onvoldoende transparant is, heeft volgens Kuipers inmiddels tot aangescherpte procedure geleid.

Volgens het Commissariaat is de omroep onvoldoende zorgvuldig geweest in de beoordeling en waren de procedures dus niet transparant. “Gezien de raakvlakken van de nevenfunctie met de programma’s die door Yvon Jaspers worden gepresenteerd, was er alle reden om hier zorgvuldig op toe te zien”, aldus het Commissariaat.

Dat is de omroep volgens de Mediawet wel verplicht. “KRO-NCRV maakt zichzelf en haar medewerkers hierdoor kwetsbaar voor mogelijke belangenverstrengeling en vergroot het risico op dienstbaarheid”, stelt de toezichthouder. Het heeft de omroep rond dit thema “ter verantwoording geroepen”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.