— dinsdag 6 september 2022, 15:15 | 0 reacties, praat mee

Tweede klacht bij Europese Hof van Justitie rondom blokkade Russische nieuwzenders

© ANP

De Freedom of Information Coalition (FOIC) dient deze week bij het Hof van Justitie in Luxemburg een tweede klacht in over de blokkade van diverse Russische staatskanalen binnen de gehele Europese Unie. De FOIC, een coalitie van organisaties die opkomen voor internetvrijheid en de persvrijheid, is het oneens met de totstandkoming van het besluit om de kanalen Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 en TV Centre International te blokkeren. Laatste wijziging: 7 september 2022, 08:46

De blokkade van die zenders vond begin juni plaats. De FOIC spreekt van een vergaand besluit. De coalitie stelt dat de Raad van de Europese Unie bij het besluit de zenders te censureren onvoldoende rekening heeft gehouden met de informatievrijheid, zoals vastgelegd in diverse mensenrechtenverdragen.

Eind mei diende de coalitie een eerste klacht in vanwege de blokkade van de staatszenders Sputnik en RT.

De besluiten zijn volgens de FOIC vooraf niet zorgvuldig noch onafhankelijk getoetst, wat vragen oproept over de Europese rechtsstaat en “waar we als samenleving voor staan”. De coalitie benadrukt in een persbericht dat het niet naar de rechter stapt om de inhoud van de zenders te verdedigen.

“Europa verdient een betere bescherming tegen censuur. RT en aanverwante zenders verspreiden propaganda, maar censuur uitgevaardigd door EU-leiders is daarop geen juist antwoord”, stelt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de de journalistieke vakvereniging NVJ. De NVJ steunt de zaak, samen met nog andere organisaties op het gebied van journalistiek, internet en persvrijheid.

Rejo Zenger van digitale vrijheidsbeweging Bits of Freedom stelt dat beslissingsmacht om informatie ontoegankelijk te maken niet thuishoort in handen van regeringsleiders, maar in die van onafhankelijke rechters.

De legitimiteit en proportionaliteit van de maatregelen dienen te worden getoetst, aldus de coalitie. “Het is de vraag of de censuurmaatregelen gerechtvaardigd zijn, vooral nu kennelijk op elk moment meer entiteiten aan het lijstje kunnen worden toegevoegd”, stelt FOIC. Ze waarschuwen voor een glijdende schaal, waar het triviaal wordt om het lijstje van te blokkeren media uit te breiden.”

Op 18 september organiseert debatpodium Arminius in Rotterdam een debat met de stelling: Moet fake news verboden worden? Algemeen secretaris van de NVJ, Thomas Bruning, is een van de sprekers die middag. NVJ-leden kunnen het debat gratis bijwonen, zowel in de zaal als via internet, via deze link en het invullen van kortingscode NVJ.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.