— maandag 23 mei 2022, 15:39 | 0 reacties, praat mee

Freedom of Information Coalition: Rechter moet blokkade van Russische staatskanalen beoordelen

Een groep providers, internet- en persvrijheidsorganisaties hebben zich als Freedom of Information Coalition (FOIC) verenigt en roepen de Europese rechter op de EU-blokkade van Russische staatskanalen RT en Sputnik te beoordelen. Laatste wijziging: 24 mei 2022, 07:11

Op 24 mei zal het Europese Hof in Luxemburg een verzoekschrift daarover ontvangen. De coalitie bestaat onder andere uit de NVJ, Freedom Internet en BIT. De twee laatstgenoemden zijn samen met A2B Internet de eisers in deze zaak.

De Europese Commissie kondigde begin maart aan dat RT en Sputnik in heel Europa verboden zijn. Dat betekent onder andere dat providers erop moeten toezien dat de zenders niet meer via satelliet, via internet, op online platforms of via apps in Europa te zien zijn.

“De systematische manipulatie van informatie en desinformatie door het Kremlin is een actief middel in de aanval op Oekraïne”, zei EU-buitenlandchef Borrell daarover. “Vandaag nemen we een eerste en belangrijke stap tegen Poetins manipulatie.”

Ook de Nederlandse staatssecretaris van Media, Gunay Uslu, verdedigde het besluit van de Europese Commissie.

Maar volgens FOIC pleegt de Europese Commissie hiermee censuur, zonder aandacht te hebben voor ‘de in mensenrechtenverdragen verankerde informatievrijheid dat een fundament is van onze democratie’. Daarnaast ging er aan het besluit geen onafhankelijke en zorgvuldige toetsing vooraf.

Dat de Russische media partijdig zijn is voor FOIC duidelijk. Ook verdedigt de coalitie de inhoud van de twee kanalen niet. Toch vindt zij censuur niet het juiste antwoord.

“Desinformatie dient in een rechtsstaat niet bestreden te worden met censuur”, zegt algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning.

“Dat Internet Service Providers door de maatregel toegang tot informatie moeten blokkeren, staat haaks op het beginsel van netneutraliteit. In de democratische rechtsstaat is een vrij en open internet absoluut noodzakelijk”, aldus ​​​​​​ Anco Scholte ter Horst, directeur van internetprovider Freedom Internet, één van de eisers in het geding.

Het bezwaar van FOIC is erop gericht toegang tot alle informatie overeind te houden. Bij het nemen van een besluit van deze omvang in een democratische rechtsstaat moeten de mensenrechten naar behoren worden afgewogen. Dat is volgens FOIC nu niet gebeurd en daarom zou het hof volgens hen deze afweging alsnog moeten maken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.