banner festival 23

— donderdag 29 januari 2015, 20:39 | 0 reacties, praat mee

Gewapende man eist NOS-zendtijd

Een gewapende man heeft zich donderdagavond toegang verschaft tot het gebouw van de NOS, met een eis tot zendtijd. Het Achtuurjournaal toonde op NPO 1 enkel een "Even geduld a.u.b." beeld, met daaronder de melding dat er wegens omstandigheden geen uitzending mogelijk was. Omdat het hele pand inclusief regie werd ontruimd, vielen ook de verversing van NOS.nl en Teletekst stil. Laatste wijziging: 21 november 2019, 11:50

Na zeventig minuten werd vanuit de NOS-redactie op Den Haag door Ron Fresen weer opgestart. Het is volgens NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff onduidelijk hoe lang het duurt voor de reguliere uitzendingen op radio en tv weer zijn opgestart. Het is niet eerder gebeurd dat een uitzending van het NOS Journaal geen doorgang vond.

De NOS-website toonde beelden van de man en zijn arrestatie. De man, die vrij accentloos Nederlands spreekt, vertelde onder meer dat hij “door inlichtingendiensten was ingehuurd” en belangwekkende onthullingen wilde doen. RTL Nieuws heeft videobeelden vanuit een ander standpunt. Daar is ook de beveiligingsmedewerker te zien die de man lange tijd kalm aan de praat hield.

Na afloop van de reguliere uitzending van ‘Met het mes op tafel’ ging ook NPO 2 op zwart. NPO Radio 1 meldt inmiddels dat de “keurig geklede” man is gearresteerd en afgevoerd. De man had een briefje bij zich waarin zijn eisen stonden, inclusief een tekst met onder meer de melding dat er “in het land” meerdere bommen met radioactief materiaal zouden zijn geplaatst. Ook zou een hackerscollectief klaar staan om cyberaanvallen te doen.

De tekst die in de uitzending voorgelezen zou moeten worden ging verder gepaard van eisen om de uitzending niet te onderbreken of te bewerken. De man werd begeleid naar een studio die op dat moment niet in gebruik was. Op Twitter circuleren inmiddels foto’s die de man - met vuurwapen - op een studiomonitor tonen. RTL meldt dat NOS-medewerkers de opdracht hebben gekregen niet te twitteren.

Er worden al vragen gesteld hoe het kan dat een gewapende man zo ver - de vierde etage van het NOS-pand - kon bereiken. Sinds de moord op Pim Fortuyn zijn er op het Mediapark strenge veiligheidsmaatregelen ingevoerd. Volgens het ANP, dat de NOS-hoofdredactie citeert, is de man binnengekomen door een bewaker te bedreigen. Hoofdredacteur Marcel Gelauff noemt de actie “schokkend” en wil ook weten hoe de man kon binnendringen. Er waren volgens Gelauff vooraf geen signalen dat er een actie zoals vanavond in de lucht hing. Er zijn sluizen, pascontrole en andere maatregelen genomen - maar “er is een grens aan beveiliging”, aldus Gelauff.

Achtuurjournaal-presentator Herman van der Zandt stelt dat - hoewel er bijna automatisch eerst aan een geintje werd gedacht - mensen uiteindelijk “vrij rustig” het pand hebben ontruimd. “Tegelijk hadden we hier wel de reflex: we moeten hier verslag van doen”, aldus Van der Zandt. Omdat de politie nog onderzoek doet zijn er vanuit Hilversum vanavond waarschijnlijk geen journaaluitzendingen meer te verwachten. De uitzending van Nieuwsuur zal waarschijnlijk niet op de reguliere tijd plaatsvinden, omdat de redactieruimten nog niet zijn vrijgegeven. De politie doet op het moment van schrijven nog onderzoek in het NOS-gebouw. Vier van de vijf etages zijn doorzocht, meldt Nieuwsuur-presentator Twan Huys.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt in een verklaring geschokt te zijn door het incident van donderdagavond. Het feit dat iemand zo makkelijk kan binnendringen is zorgwekkend, aldus de NVJ. De NVJ spreekt haar afschuw uit over de actie en prijst de wijze waarop de NOS heeft gereageerd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.