banner festival 23

— dinsdag 7 juni 2022, 13:52 | 1 reactie, praat mee

Europese Unie blokkeert nog eens drie Russische zenders

Josep Borrell tijdens een recente top over Oekraïne van de Europese Raad. De Europese Unie blokkeert nog eens drie Russische zenders, die zich aan propaganda schuldig zouden maken. | Shutterstock

In het jongste sanctiepakket tegen Rusland blokkeert de Europese Unie nog eens drie Russische nieuwzenders. Volgens de EU zet de Russische overheid de zenders onder meer in om desinformatie en propaganda te verspreiden. Het betreft Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 en TV Centre International. Laatste wijziging: 7 juni 2022, 14:01

Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Josep Borrell zegt dat het verbannen van desinformatie-verspreiders Poetins oorlogspropaganda helpt beperken.

De drie zenders komen bovenop de blokkades van nieuwszender RT en persbureau Sputnik binnen de EU. Het weren van die zenders is niet zonder controverse. De Nederlandse Vereniging van Journalisten stelt dat desinformatie in een rechtsstaat niet bestreden dient te worden met censuur. Vorige maand stapte een coalitie van providers, internet- en persvrijheidsorganisaties, waar de NVJ deel van uitmaakt, naar de Europese rechter voor een oordeel over de legitimiteit van de pan-Europese blokkade van Russische zenders.

NVJ-secretaris Thomas Bruning zegt dat de juridische actie geen steun voor de Russische zenders betekent. “We zien de zenders niet als nieuwsmedia, het is pure staatspropaganda”, zei Bruning over de procedure. Echter, binnen een democratische rechtsstraat is er geen plaats voor censuur, aldus Bruning.

Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen stelde begin maart over de verbanning van RT en Sputnik dat giftige leugens van Kremlin-apologeten binnen de Unie niet gewenst zijn,

Naast de blokkade van drie nieuwe zenders omvat het vrijdag afgekondigde pakket stappen tegen Russische banken (en een ontwikkelingsbank in Wit-Rusland), invoering van een importverbod op olie en importbeperkingen op het gebied van technologie en 80 chemicaliën.

Verder zijn er beperkingen ingevoerd op specifieke dienstverlening aan Russische bedrijven, zoals accounting, consultancy en public relations.

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne Europese Unie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 7 juni 2022, 22:05

Quote: Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Josep Borrell zegt dat het verbannen van desinformatie-verspreiders Poetins oorlogspropaganda helpt beperken. Einde citaat.

Dat is allemaal leuk en aardig maar hoe zorg je er voor dat het russische publiek correcte informatie krijgen?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.