e learning nvj

— vrijdag 30 november 2018, 10:49 | 0 reacties, praat mee

NVJ zet loonruimte in voor freelancers

De NVJ gaat tijdens de komende cao-onderhandelingen proberen ook de tarieven voor freelancers te verhogen. Daarvoor wordt loonruimte ingezet die normaal alleen wordt benut voor mensen met een contract. Het plan maakt onderdeel uit van een breder initiatief om de positie van freelancers via de cao-onderhandelingen te verbeteren.

De leden van de NVJ hebben deze week tijdens de algemene ledenvergadering ingestemd met dit voornemen. Het is de eerste keer dat medewerkers in vaste dienst loonruimte beschikbaar stellen voor freelancers.

De NVJ ziet voor volgend jaar een loonruimte van 4 tot 4,5 procent. Naast de inflatiecorrectie is er volgens de beroepsorganisatie ruimte voor een reële loonsverhoging aangezien het goed gaat bij de uitgevers.

Volgens de beroepsorganisatie is het van belang om op centraal niveau ook te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden van freelancers. Weliswaar zijn freelancers vrije ondernemers, maar de laatste jaren is een aantal vormen van schijnzelfstandigheid ontstaan waarbij mensen uit vaste dienst gaan en via verschillende freelance constructies voor minder worden terug gehuurd.

Het liefste ziet de NVJ die vormen van freelance werken verdwijnen. Maar als ze blijven, dan tenminste tegen dezelfde voorwaarden als mensen met een contract. Dus een fatsoenlijke beloningen en ruimte om pensioen op te bouwen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Ook wil de NVJ samen met werkgevers een Code van goed werkgeverschap opstellen waarin onder meer is vastgelegd dat de NVJ tarievencalculator wordt toegepast om tot een fatsoenlijk tarief voor freelancers te komen.

Tijdens de cao-onderhandelingen wordt ook ingezet op een hogere stagevergoeding, aandacht voor de oplopende werkdruk en diversiteit.

Meer bij de NVJ.

Bekijk meer van

NVJ

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.