word studentlid

— woensdag 25 mei 2022, 08:53 | 0 reacties, praat mee

CNN: ‘Shireen Abu Akleh gedood bij gerichte aanval’

CNN: ‘Shireen Abu Akleh gedood bij gerichte aanval’
Een muurschildering van Shireen Abu Akleh. - © AFP / Mohammed Abed

De Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh, die op 11 mei werd doodgeschoten op de Westelijke Jordaanoever, werd gedood bij een gerichte actie van Israëlische troepen. Dat concludeert CNN na eigen onderzoek. De IDF, het Israëlische defensieleger, noemt de aantijgingen ongefundeerd. Laatste wijziging: 25 mei 2022, 15:37

Eerder werd gesteld dat Abu Akleh werd gedood bij schermutselingen tussen het Israëlisch leger en Palestijnse strijders. Ze deed op dat moment verslag van een Israëlische inval in een vluchtelingenkamp in de plaats Jenin.

CNN concludeert op basis van gesprekken met ooggetuigen en nieuwe video-opnamen dat er geen Palestijnse militanten actief waren op de plek waar de Al-Jazeera journalist werd gedood. Experts die CNN aanhaalt onderschrijven die conclusie.

Uit analyse van geluidsopnamen blijkt volgens CNN dat Abu Akleh van een afstand van 200 meter werd neergeschoten. Een wapendeskundige stelt aan de hand van kogelinslagen op een boom nabij de plek waar Abu Akleh werd gedood, dat er sprake is van gerichte schoten. “Het aantal inslagen op de boom bewijst dat het niet ging om een enkele verdwaalde kogel”, aldus de wapenexpert. “Er werd gericht op haar geschoten.”

De IDF liet onlangs weten nog geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de dood van Abu Akleh. Volgens een advocaat van het leger wordt niet automatisch een onderzoek gestart wanneer iemand wordt gedood in een gevechtsgebied. In een reactie aan CNN laat het IDF weten alsnog een onderzoek in te stellen naar de dood van de journalist. De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil dat het Internationaal Strafhof de zaak onderzoekt.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.