word studentlid

— woensdag 11 mei 2022, 10:23 | 0 reacties, praat mee

Al Jazeera-journalist doodgeschoten tijdens confrontatie tussen Israëlisch leger en Palestijnse strijders

Al Jazeera-journalist doodgeschoten tijdens confrontatie tussen Israëlisch leger en Palestijnse strijders

Journaliste Shireen Abu Akleh, een bekende verslaggeefster van de Arabische zender Al Jazeera, is woensdagochtend doodgeschoten bij schermutselingen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De nieuwszender en de Palestijnse autoriteiten zeggen dat ze is gedood door het Israëlische leger. Laatste wijziging: 11 mei 2022, 10:37

De nieuwszender en de Palestijnse autoriteiten zeggen dat ze is gedood door het Israëlische leger. Premier Naftali Bennett van Israël zegt dat het vermoedelijke Palestijnse schutters waren.

Abu Akleh deed verslag van een inval in een vluchtelingenkamp in de buurt van Jenin. Bij een confrontatie tussen het Israëlische leger en gewapende Palestijnse strijders kreeg ze een kogel door het hoofd, aldus de Palestijnse autoriteiten. Twee andere journalisten zouden gewond zijn geraakt. Het gaat om een producer van Al Jazeera en een journalist van een Palestijnse krant.

Een fotograaf van het Franse persbureau AFP was ter plaatse toen Abu Akleh stierf. Die bevestigt dat de 51-jarige vrouw is doodgeschoten door Israëlische militairen en meldt dat ze een persvest droeg.

‘Palestijnen hebben het vuur geopend’
De Israëlische autoriteiten weerspreken die lezing. “Volgens de informatie die wij hebben gekregen lijkt het waarschijnlijk dat gewapende Palestijnen, die in het wilde weg het vuur hadden geopend, verantwoordelijk zijn voor de onfortuinlijke dood van de journalist”, aldus premier Bennett.

Buitenlandminister Yair Lapid zei eerder de dood van Abu Akleh te betreuren en bood aan een gezamenlijk onderzoek te starten met de Palestijnse autoriteiten, maar die hebben dat aanbod vooralsnog afgewezen, zegt Bennett. Het Israëlische leger gaat volgens hem ondertussen door met “zijn antiterreuroperaties om de golf van dodelijke terreur te stoppen en om de veiligheid van de burgers van Israël te herstellen”.

Al Jazeera roept de internationale gemeenschap op Israël verantwoordelijk te houden voor Abu Aklehs dood. “Bij een flagrante moord, in strijd met internationale wetten en normen, hebben de Israëlische bezettingstroepen in koelen bloede de correspondent van Al Jazeera in Palestina vermoord”, staat in een verklaring van de in Qatar gevestigde zender. De Palestijnse autoriteiten spreken van een “executie”.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides had de vrouw de Palestijnse en Amerikaanse nationaliteit. “Ik moedig een diepgravend onderzoek aan naar de omstandigheden rond haar dood en het verwonden van ten minste een andere journalist vandaag in Jenin”, twitterde hij.

Bekijk meer van

Al Jazeera

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.