— dinsdag 2 november 2021, 12:56 | 0 reacties, praat mee

FCCC luidt noodklok over gebrek aan transparantie en duidelijkheid rondom Winterspelen in Beijing

Een drone-shot van de National Speed Skating Oval in Beijing. Het is het laatste sportgebouw dat is opgeleverd, in opmaat naar de Winterspelen 2022. | Zhang Chenlin / Xinhua

De persvereniging Foreign Correspondents Club of China (FCCC) zegt dat leden veel weerstand ondervinden vanuit de Chinese autoriteiten, in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Beijing. Journalisten krijgen tegenstrijdige antwoorden op vragen, ontvangen soms helemaal geen antwoord en krijgen beperkt toegang tot de voorbereidingen. Laatste wijziging: 2 november 2021, 14:08

Bij het biedingsproces beloofden de Chinese autoriteiten dat internationale journalisten in alle vrijheid verslag kunnen doen van de Winterspelen zelf en de voorbereidende werkzaamheden en evenementen. De Spelen beginnen op vrijdag 4 februari 2022.

Het gebrek aan transparantie vanuit BOCOG, de organisatie achter de Beijing Winterspelen is zorgwekkend, aldus FCCC. Soms zijn er problemen met accreditatie. In andere gevallen is wat geboden wordt onvoldoende: zo kreeg de voltallige Japanse persdelegatie maar twee zitplaatsen toegewezen voor evenementen in aanloop naar de opening.

Een beloofde klachtenlijn is nog niet actief. Verslaggevers melden FCCC dat reportages waarin de mensenrechtensituatie in China wordt genoemd tot woedende reprimandes leiden, met het dreigement niet langer toegang te verschaffen.

Verder zijn er praktische problemen waarbij data van evenementen pas op het laatste moment worden gedeeld, soms enkele uren voor aanvang. BOCOG wijst registraties van buitenlandse verslaggevers regelmatig af, omdat het evenement vol zou zijn of alleen toegankelijk is voor ‘geselecteerde media’.

Een anoniem opgevoerde journalist van een Europese zender zegt dat alle aanvragen voor interviews met atleten, trainers en andere zijn afgewezen: “Ik kreeg alleen toestemming om te filmen in een lege schaatshal.”

FCCC meldt verder dat de trage uitgifte van werkvisums betekent dat de tijd dringt, nu duizenden journalisten op het punt staan om af te reizen.

Bekijk meer van

Olympische Spelen China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.