banner festival 23

— dinsdag 27 juli 2021, 11:11 | 0 reacties, praat mee

Buitenlandse journalisten lastiggevallen in China vanwege berichtgeving over overstromingen

Overstromingen in Zhengzhou - © China nouvelle / SIPA

Buitenlandse journalisten die verslag deden van de nasleep van de dodelijke overstromingen in China, kregen te maken met vijandige confrontaties op straat. Laatste wijziging: 27 juli 2021, 11:33

De Britse krant The Guardian meldt dat verslaggevers van de Los Angeles Times en Deutsche Welle zaterdag geconfronteerd werden met een woedende menigte in Zhengzhou. Ze werden gefilmd en ondervraagd, en beschuldigd van het “verspreiden van geruchten” en belasteren van China.

Journalisten Alice Su en Mathias Boelinger waren in Zhengzhou, waar in drie dagen tijd bijna net zoveel regen viel als normaal gesproken in een jaar tijd. Straten en metrotunnels werden overspoeld. Su zei dat ze zich in een gebied bevonden waar ondergrondse markten waren overstroomd en veel winkeliers hun bezittingen hadden verloren en “verontrust waren over het gebrek aan overheidshulp”. “Er waren veel andere mensen in Zhengzhou en de omliggende, zwaar getroffen gebieden die open stonden en zelfs wilden praten over de vernietiging en de moeilijkheden waarmee ze worden geconfronteerd”, tweette Su. “Maar deze menigte leek echt boos en enthousiast om de buitenlanders te vertellen dat ze weg moesten gaan.”

Boelinger van DW beschreef het incident ook op Twitter. Later werd het hem duidelijk dat de menigte geloofde dat hij BBC-correspondent Robin Brant was. Boelinger kreeg namelijk een foto te zien van Brant met de vraag of hij dat was. Toen escaleerde het, schrijft hij. Hij werd geduwd en er werd naar hem geschreeuwd dat hij “China aan het besmeuren was”. Ook werd een poging gedaan om zijn telefoon af te pakken.

Ook andere journalisten maken melding van vijandigheden, meldt CPJ. Volgens diverse journalisten is er daarnaast een intimidatiecampagne gaande gericht tegen de BBC.

Door het toenemende nationalisme in China en vijandigheid jegens buitenlandse media wordt het voor journalisten van buitenalndse media steeds moeilijker en riskanter om verslag te doen van gebeurtenissen in het land. In de afgelopen 18 maanden zijn ten minste 16 Amerikaanse journalisten het land uitgezet en werden ten minste vier journalisten, onder wie John Sudworth van de BBC en twee Australische journalisten, gedwongen te vluchten. Twee anderen, de Australische tv-presentator Cheng Lei en de Chinese Bloomberg-journalist Haze Fan, werden gearresteerd en vastgehouden op grond van ongedefinieerde beschuldigingen van nationale veiligheid.

Anouk Eigenraam schreef vorig jaar voor Villamedia al eens een persoonlijk verhaal over de moeilijke werkomstandigheden in China.

Lees ook:
Australische journalist vertelt voor het eerst over intimidatie door Chinese autoriteiten (22 september 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.