Buitenlandse journalisten lastiggevallen in China vanwege berichtgeving over overstromingen

Buitenlandse journalisten die verslag deden van de nasleep van de dodelijke overstromingen in China, kregen te maken met vijandige confrontaties op straat.
De Britse krant The Guardian meldt dat verslaggevers van de Los Angeles Times en Deutsche Welle zaterdag geconfronteerd werden met een woedende menigte in Zhengzhou. Ze werden gefilmd en ondervraagd, en beschuldigd van het “verspreiden van geruchten” en belasteren van China.
Journalisten Alice Su en Mathias Boelinger waren in Zhengzhou, waar in drie dagen tijd bijna net zoveel regen viel als normaal gesproken in een jaar tijd. Straten en metrotunnels werden overspoeld. Su zei dat ze zich in een gebied bevonden waar ondergrondse markten waren overstroomd en veel winkeliers hun bezittingen hadden verloren en “verontrust waren over het gebrek aan overheidshulp”. “Er waren veel andere mensen in Zhengzhou en de omliggende, zwaar getroffen gebieden die open stonden en zelfs wilden praten over de vernietiging en de moeilijkheden waarmee ze worden geconfronteerd”, tweette Su. “Maar deze menigte leek echt boos en enthousiast om de buitenlanders te vertellen dat ze weg moesten gaan.”
This is @mare_porter and me in the streets of Zhengzhou yesterday. We were surrounded by an angry crowd shouting things like this is China, get out of China! I tried to de-escalate by “translating” the crowd’s message (Mathias is actually fluent in Chinese) https://t.co/uE7glR1kBS
— Alice Su (@aliceysu) July 25, 2021
Boelinger van DW beschreef het incident ook op Twitter. Later werd het hem duidelijk dat de menigte geloofde dat hij BBC-correspondent Robin Brant was. Boelinger kreeg namelijk een foto te zien van Brant met de vraag of hij dat was. Toen escaleerde het, schrijft hij. Hij werd geduwd en er werd naar hem geschreeuwd dat hij “China aan het besmeuren was”. Ook werd een poging gedaan om zijn telefoon af te pakken.
Long thread: Yesterday @aliceysu and I were out in Zhengzhou when we were surrounded by an angry mob. 1/11 pic.twitter.com/goGDlzx7iU
— Mathias Boelinger (@mare_porter) July 25, 2021
Ook andere journalisten maken melding van vijandigheden, meldt CPJ. Volgens diverse journalisten is er daarnaast een intimidatiecampagne gaande gericht tegen de BBC.
Just to give you guys an idea what environment leads to this kind of incident. This is a post by Henan's Communist Youth League asking netizens to follow around @robindbrant and report his whereabouts. https://t.co/y18TTR9JY4 pic.twitter.com/mPoETs3sVu
— Mathias Boelinger (@mare_porter) July 25, 2021
Door het toenemende nationalisme in China en vijandigheid jegens buitenlandse media wordt het voor journalisten van buitenalndse media steeds moeilijker en riskanter om verslag te doen van gebeurtenissen in het land. In de afgelopen 18 maanden zijn ten minste 16 Amerikaanse journalisten het land uitgezet en werden ten minste vier journalisten, onder wie John Sudworth van de BBC en twee Australische journalisten, gedwongen te vluchten. Twee anderen, de Australische tv-presentator Cheng Lei en de Chinese Bloomberg-journalist Haze Fan, werden gearresteerd en vastgehouden op grond van ongedefinieerde beschuldigingen van nationale veiligheid.
Anouk Eigenraam schreef vorig jaar voor Villamedia al eens een persoonlijk verhaal over de moeilijke werkomstandigheden in China.
Lees ook:
Australische journalist vertelt voor het eerst over intimidatie door Chinese autoriteiten (22 september 2020)
Praat mee