— vrijdag 23 juli 2021, 10:53 | 0 reacties, praat mee

Personeelstekort bij BBC door ‘pingdemic’, lokale nieuwsuitzendingen stoppen tijdelijk

De Britse publieke omroep BBC heeft de ongebruikelijke beslissing genomen om voor een langere periode te stoppen met het maken van een aantal van haar lokale nieuwsprogramma's vanwege personeelstekorten. Die zijn te wijten aan de 'pingdemic'. De 'ping' staat voor de melding die een persoon krijgt van de corona-app, als je in aanraking bent geweest met iemand die positief is getest.

Als je zo’n melding ontvangt, word je dringend geadviseerd om tien dagen in quarantaine te gaan.

The Guardian meldt dat BBC One vanaf maandag geen lokale nieuwsbulletins maakt. Mogelijk zijn andere regionale programma’s hetzelfde lot beschoren als er nog meer medewerkers in zelfisolatie moeten vanwege een stijging in het aantal coronabesmettingen.

Vanwege de personeelstekorten worden sommige lokale nieuwsprogramma’s al gedeeld. Zo kregen kijkers in Cambridge en Norwich deze week hetzelfde nieuwsbulletin te zien.

“Onze prioriteit is het beschermen van het populairste nieuwsprogramma op tv; het regionale nieuws om 18.30 uur op BBC One. Om dit te doen, voeren we enkele kortetermijnmaatregelen door om de druk op onze teams te verminderen,” aldus de BBC. De publieke omroep hoopt de uitzendingen in september weer te kunnen hervatten.

Hoewel de directe oorzaak van de personeelscrisis het aantal zelfisolatie waarschuwingen is die afkomstig zijn van de NHS Covid-19-app, veel BBC-medewerkers menen dat de huidige situatie de enorme bezuinigingen bij de omroep in de afgelopen tien jaar benadrukt. Ongeveer een op de zes regionale medewerkers werd ontslagen.

De overige medewerkers zeggen dat ze een zwaardere werklast hebben gekregen, terwijl het besluit om slechts één presentator in elke regio te behouden betekent dat er minder opties zijn om op terug te vallen voor het geval een presentator besmet is met covid of in zelfisolatie moet.

In februari verscheen er nog een rapport over de waarde van de publieke omroep voor de Britten. Het rapport somde op hoe effectief de reorganisaties en bezuinigingsmaatregelen uitpakten: in de afgelopen tien jaar heeft dat de belastingbetaler structureel 951 miljoen pond (1,07 miljard euro) bespaard. De BBC gaf toen ook aan dat verdere bezuinigingen niet mogelijk zijn zonder ingrijpende gevolgen voor programma’s en dienstverlening.

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.