Smartocto userneeds

— donderdag 12 maart 2020, 08:51 | 0 reacties, praat mee

Gevangen klokkenluider Chelsea Manning doet poging tot zelfdoding

Mei 2019: demonstranten protesteren tegen de aan Manning opgelegde straf | Bianca di Marchi / EPA

Klokkenluider Chelsea Manning, die vorig jaar mei gevangen werd gezet omdat ze niet tegen WikiLeaks-topman Julian Assange wil getuigen, heeft gisteren in de gevangenis een poging tot zelfdoding begaan. Volgens haar advocaat herstelt ze momenteel in het ziekenhuis. Laatste wijziging: 12 maart 2020, 09:20

Manning, die WikiLeaks voorzag van documenten en een legervideo van een beschieting waarbij Reuters-journalisten omkwamen, weigert te getuigen in een besloten rechtszaak die wordt voorbereid tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Naast gevangenisstraf loopt er ook een boete, voor elke dag dat Manning medewerking weigert.

Eind vorig jaar liep die boete al richting een half miljoen dollar - iets dat rechter Anthony Trenga “niet excessief” vond.

In een brief aan Trenga schreef Manning vorig jaar dat de celstraf en boete alleen is bedoeld als intimidatie van journalisten en uitgevers die een publiek belang nastreven.

Mannings straf werd in augustus vorig jaar met nog eens 400 dagen verlengd. Volgens haar advocaten is de poging tot zelfdoding een direct gevolg van de omstandigheden waaronder de klokkenluider wordt vastgehouden. Meer bij New York Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.