mgm nvj maart

— donderdag 12 maart 2020, 11:32 | 0 reacties, praat mee

Brits plan om techbelasting in te stellen kan handelsbesprekingen met VS verzwakken

Brits plan om techbelasting in te stellen kan handelsbesprekingen met VS verzwakken
© AFP

Grote techbedrijven als Facebook en Google moeten voortaan twee procent van de inkomsten die zij in Groot-Brittannië genereren overdragen aan de de Britse regering, ongeacht waar het bedrijf gevestigd is. Het plan kan het Verenigd Koninkrijk problemen opleveren tijdens onderhandelingen over een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten. Laatste wijziging: 12 maart 2020, 11:34

De Britse regering verwacht dat de maatregel de schatkist vanaf de invoering in het eerste jaar 280 miljoen pond kan opleveren, tot 500 miljoen euro in 2025. Alleen bedrijven met een omzet van 25 miljoen pond zullen worden getroffen door de techbelasting. Daar vallen onder andere Google, Facebook en Amazon onder.

De informatie over de techbelasting maakte volgens The Guardian geen deel uit van de begroting die woensdag werd gepresenteerd. In plaats daarvan was de informatie begraven in een serie van documenten die door de regering werd vrijgegeven. De stille lancering zal volgens The Guardian worden gezien als een poging om het nieuws te bagatelliseren nu Groot-Brittannië zich na de brexit voorbereid op onderhandelingen met de VS over een handelsovereenkomst.

Met de maatregel voegt Groot-Brittannië zich bij Europese landen als Frankrijk, Oostenrijk en Italië die ook al een dergelijke belastingmaatregel voor grote techbedrijven hebben ingevoerd. Amerika heeft al eerder bij Frankrijk laten zien niet blij te zijn met de digitaks, die volgens de Amerikaanse president Donald Trump vooral Amerikaanse bedrijven treft. De VS dreigde toen met een importheffing ter waarde van 2,4 miljard dollar op Franse exportproducten. Voor nu lijkt er een staakt-het-vuren te zijn.

Lees ook:
Concrete plannen voor Britse techbelasting ondanks risico Amerikaanse sancties (23 januari 2020)
‘Staakt-het-vuren tussen VS en Frankrijk over techbelasting’ (21 januari 2020)
VS wil heffingen op Franse producten vanwege techbelasting (3 december 2019)
Frankrijk belast techbedrijven, ondanks kritiek uit Amerika (11 juli 2019)
Oppositie Groot-Brittannië wil mediabelasting voor internetreuzen (24 augustus 2018)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.