— donderdag 23 januari 2020, 08:40 | 0 reacties, praat mee

Concrete plannen voor Britse techbelasting ondanks risico Amerikaanse sancties

Amerikaanse techreuzen betalen door trucs te weinig belasting in de landen waar ze actief zijn | AFP

Groot-Brittannië zet ondanks dreigementen van Amerikaanse strafmaatregelen plannen voor een belasting op digitale diensten door, stelt de Britse minister van Financiën Sajid Javid. Partijen als Amazon, Facebook, Google en Twitter moeten onder die wetgeving meer belasting betalen in het land waar ze hun omzet behalen.

Het Britse plan is niet uniek: ook Frankrijk heeft een digitale belasting geïntroduceerd - wat tot ruzie met president Trump leidde, die vindt dat het vooral een belasting voor Amerikaanse bedrijven is - al zijn dat momenteel nu eenmaal de grootste spelers.

De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin noemt de techbelastingen om diezelfde reden ‘discriminerend’.De ruzie tussen Frankrijk en Amerika werd deze week voorlopig geparkeerd.

Javid zegt liever een internationale oplossing voor deze belastingontwijking te zien, maar zal ondanks het dreigement van Amerikaanse sancties verder aan wetgeving sleutelen. Er zou een extra btw zijn voorzien van 2 procent op digitale diensten, dat in stand blijft tot er een plan ligt dat wereldwijd wordt gesteund.

Bekijk meer van

Groot-Brittannië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.