— donderdag 18 juni 2020, 16:45 | 0 reacties, praat mee

Verenigde Staten stappen uit overleg met EU over techbelasting

Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën - © Kevin Dietsch / Reuters

De Verenigde Staten hebben de onderhandelingen met de Europese Unie over een 'digitaks' voor grote techbedrijven stilgelegd. Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, heeft zich woensdag teruggetrokken uit de gesprekken, omdat er volgens hem geen vooruitgang was geboekt, meldt de Britse krant The Guardian. Laatste wijziging: 18 juni 2020, 16:46

Er werd al enige tijd onderhandeld over plannen voor een wereldwijde digitale omzetbelasting voor grote techbedrijven. Deze technologiebedrijven ondervinden de laatste jaren veel kritiek omdat ze weinig belastingen betalen in de landen waar ze winsten draaien. Vaak plaatsen ze hun hoofdkantoor in belastingparadijzen.

De onderhandelingen met de VS werden gevoerd als onderdeel van een wens van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Omntwikkeling, om samen op te trekken om bedrijven als Amazon, Google en Facebook eerlijk te kunnen belasten. Bijna 140 landen zijn betrokken bij de gesprekken die door de OESO worden georganiseerd om de wereldwijde belastingregels in het digitale tijdperk te brengen.

In een brief aan Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk schrijft Mnuchin dat gesprekken over de techbelasting in een impasse waren geraakt.

De Franse minister Bruno Le Maire (Financiën) noemt de Amerikaanse actie een “provocatie voor alle partners bij de OESO, terwijl we centimeters verwijderd zijn van een deal”. Het doel was om tegen het einde van het jaar tot een akkoord te komen, maar door het uiteenvallen van de gesprekken en de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen lijkt die tijdlijn steeds onwaarschijnlijker, meldt The Guardian.

De Verenigde Staten hebben bij het vertrek ook Europese lidstaten gewaarschuwd voor vergeldingsmaatregelen als ze doorzetten met hun afzonderlijke belastingen. Door het gebrek aan een Europese aanpak hebben al meerdere Europese landen afgelopen jaren al een techbelasting ingevoerd. de VS dreigde bij Frankrijk bijvoorbeeld al met een importheffing.

Mnuchin houdt hij de deur nog wel op een kier, hij wil de gesprekken mogelijk later dit jaar hervatten.

Lees ook:
België behandelt wetsvoorstel voor techbelasting (16 juni 2020)
Concrete plannen voor Britse techbelasting ondanks risico Amerikaanse sancties (23 januari 2020)
Staakt-het-vuren tussen VS en Frankrijk over techbelasting’ (21 januari 2020)
VS wil heffingen op Franse producten vanwege techbelasting (3 december 2019)
Frankrijk belast techbedrijven, ondanks kritiek uit Amerika (11 juli 2019)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.