data als kans

— donderdag 11 juli 2019, 14:21 | 0 reacties, praat mee

Frankrijk belast techbedrijven, ondanks kritiek uit Amerika

© AFP

Technologiebedrijven die diensten aan Fransen leveren, moeten in Frankrijk een nieuwe belasting gaan betalen. De Franse senaat heeft daar donderdag definitief mee ingestemd, ondanks kritiek van de Verenigde Staten. Frankrijk is het eerste land binnen de Europese Unie dat zo'n heffing aan techbedrijven oplegt. Laatste wijziging: 12 juli 2019, 08:38

Grote multinationals zoals Facebook, Google en Amazon moeten voortaan 3 procent van de inkomsten die zij in Frankrijk genereren overdragen aan de de Franse staat. De maatregel geldt alleen voor bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro per jaar. Tenminste 25 miljoen euro daarvan moet dan in Frankrijk gegenereerd worden.

De maatregel gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2019. Zo’n 30 internationale bedrijven zullen met deze belastingheffing te maken krijgen. De meeste bedrijven zijn Amerikaans, al staan er ook Chinese, Duitse, Britse en ook Franse bedrijven op de lijst.

Er wordt binnen Europees verband al langer gepraat om bedrijven als Apple, Google en Facebook te belasten over de omzet die ze in een land genereren. Door allerlei belastingtrucs betalen die bedrijven vaak weinig belasting. Binnen Europa lukt het alleen nog niet om overeenstemming te bereiken:  niet alle EU-lidstaten zijn het met de belasting eens. Er moet unaniem worden ingestemd met de belastingmaatregel.

Amerika gaat onderzoeken of de belastingheffing technologiebedrijven schaadt. Het start daartoe een zogeheten 301-onderzoek. Volgens sectie 301 van de Amerikaanse handelswet uit 1974 heeft de president de bevoegdheid om tarieven op te leggen of andere beperkende maatregelen te nemen, als wordt vastgesteld dat de handelsregels van een ander land schadelijk zijn voor Amerikaanse bedrijven.

Volgens de Verenigde Staten is deze Franse belasting vooral gericht op Amerikaanse bedrijven.

Het dergelijk 301-onderzoek werd ook naar China uitgevoerd en dat resulteerde in Amerikaanse invoertarieven, waarmee uiteindelijk een handelsoorlog werd gestart. Meer bij Bloomberg / Reuters / BBC

Lees ook:
Oppositie Groot-Brittannië wil mediabelasting voor internetreuzen (24 augustus 2018)
Europese Commissie wil nieuwe belasting voor techbedrijven (22 maart 2018)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.