— dinsdag 4 juni 2019, 08:15 | 0 reacties, praat mee

Rechter: Assange hoeft niet naar Zweden

© Henry Nicholls / Reuters

De rechtbank in het Zweedse Uppsala heeft bepaald dat WikiLeaks-oprechter Julian Assange niet hoeft worden vastgezet in Zweden, zoals de Zweedse justitie had geëist.

Op grond van een Europees onderzoeksbevel kan hij alsnog worden ondervraagd. De Australiër zou zich volgens de aanklacht in 2010 hebben vergrepen aan een vrouw in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Hij meent echter dat er sprake was van vrijwillige seks en stelt dat de vervolging te maken heeft met zijn klokkenluidersplatform.

Het was de eerste zitting sinds de heropening van het onderzoek op 13 mei, enkele weken nadat Assange werd opgepakt in de ambassade van Ecuador in Londen omdat zijn politiek asiel na zeven jaar werd ingetrokken.

Assange zit momenteel een celstraf van vijftig weken uit in het Verenigd Koninkrijk, omdat hij in 2010 de voorwaarden van zijn borgtocht had geschonden. Hij was naar de ambassade gevlucht om uitlevering naar Zweden te voorkomen. Volgens de Australiër dreigde hij via dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Die willen hem vervolgen voor spionage. Via WikiLeaks kwamen honderdduizenden geheime documenten en beelden naar buiten over de Amerikaanse oorlogsvoering in Afghanistan en Irak.

Een Britse rechtbank zou zich vorige week over een Amerikaans uitleveringsverzoek buigen, maar Assange was volgens zijn advocaat “te ziek” om de rechtbank te woord te staan via een videoverbinding vanuit de gevangenis. Het verhoor moet nu op 12 juni plaatsvinden. Meer bij Reuters

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.