data als kans

— zaterdag 4 november 2017, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Blankspot zoekt actief samenwerking met lezers op

Lezers laten reageren op je stukken? Dat is in Nederland steeds vaker passé. Reacties cureren kost teveel tijd, is te duur en er komt een hoop bagger binnen, is het credo. Daarom willen steeds meer media – van het AD tot het Brabants Dagblad Laatste wijziging: 9 mei 2018, 14:06

Opvallend, want het Zweedse Blankspot laat zien dat lezers actief bij producties betrekken juist wél zin heeft. De door voormalig buitenlandcorrespondent Martin Schibbye opgerichte site stampt voor iedere productie een Facebook-groep uit de grond, waar verslaggevers, hun bronnen, onderzoekers en andere betrokkenen kunnen discussiëren. Daarnaast staan verslaggevers continu in contact met hun volgers. Ze hebben eigen nieuwsbrieven en nodigen lezers op de dag van publicatie op kantoor uit voor discussies (die via livestreams te volgen zijn).

Iedere verslaggever spendeert de helft van zijn tijd aan zijn volgers. Dat levert op zijn beurt niet alleen input voor verhalen op maar ook de financiële donaties waar het gratis beschikbare platform op draait. “Het publiek is de grootste kennisbron, maar die blijft meestal onbenut”, aldus Schibbye in een fijn interview met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. “Terwijl ze veel meer weten dan wij ooit op eigen houtje kunnen uitvogelen.”

Bekijk meer van

De tech-trend Blankspot

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.