data als kans

— woensdag 25 mei 2022, 11:48 | 0 reacties, praat mee

Bijna 2000 journalisten doen oproep aan Britse regering om Assange niet uit te leveren

De advertentie van Speak Up For Assange, zoals die gisteren in The Guardian paginagroot werd afgedrukt | Guardian Media Group

In het Britse dagblad The Guardian is afgelopen dinsdag paginagroot geadverteerd met een oproep aan de Britse minister van Buitenlandse Zaken Priti Patel om Julian Assange niet aan de Verenigde Staten uit te leveren. Een dezer dagen beslist Patel of het daadwerkelijk tot uitlevering komt. Laatste wijziging: 25 mei 2022, 12:16

De belangengroep Speak Up For Assange  bestaat uit rond 1800 Britse en internationale journalisten. Ze wijzen op de schadelijke precedentwerking van een mogelijke uitlevering van Assange, die door de Verenigde Staten wordt beschuldigd van het publiceren van vertrouwelijke informatie en spionage.

In theorie kan Assange daar 170 jaar gevangenisstraf voor krijgen. Assange zit na zijn gedwongen vertrek vanuit de Ecuadoriaanse ambassade nog steeds gevangen, ondanks dat hij de jaar celstraf - voor het zich onttrekken aan de Britse justitie - al heeft uitgezeten.

Assange’s vrouw Stella Morris (die hij afgelopen maart in de Belmarsh-gevangenis trouwde, red.) vroeg begin dit jaar aandacht voor Assange’s broze gezondheid en voortdurende gevangenschap.

Patel zal de komende weken een definitief besluit nemen over Assange. Eerder deed de Europese Commissaris voor de Rechten van de Mens Dunja Mijatović een beroep op Patel om Assange niet uit te leveren. Ze hekelde de brede en vage omschrijving van overtredingen die WikiLeaks-oprichter Assange zou hebben begaan en wees op de risico’s van een verkillend effect op de pers, als het tot uitlevering komt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.