data als kans

— woensdag 18 mei 2022, 15:15 | 0 reacties, praat mee

Brandbrief Europese mensenrechtencommissaris om uitlevering Assange te voorkomen

Demonstranten voor het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken roepen op Assange niet aan de Verenigde Staten uit te leveren | AFP

De Europese Commissaris voor de Rechten van de Mens heeft bij de Britse minister van Buitenlandse Zaken Priti Patel gepleit om Julian Assange niet aan de Verenigde Staten uit te leveren. Dunja Mijatović wijst erop dat veel van de beschuldigingen aan het adres van Assange het gevolg zijn van diens journalistieke activiteiten. Een verkillend effect op media als gevolg van Assange's uitlevering is een reeël gevaar, waarschuwt Mijatović. Laatste wijziging: 18 mei 2022, 15:38

Uitlevering kan de pers hinderen in hun taak als informatieleverancier en rol als publieke waakhond in democratische maatschappijen, vreest Mijatović.

Ze hekelt verder de brede en vage omschrijving van overtredingen die WikiLeaks-oprichter Assange zou hebben begaan. Eind april werd de laatste belemmering voor uitlevering opgeheven. De uitleveringsbevel wacht nog enkel op de handtekening van minister Patel.

Mijatović schrijft aan Patel dat in de juridische proces veel aandacht is geweest voor de gevolgen voor Assange persoonlijk, na een eventuele uitlevering. “Hoewel dat een belangrijk onderwerp is betekent dit ook, in mijn opinie, dat de bredere implicaties op het gebied van mensenrechten van de heer Assange’s mogelijke uitlevering onvoldoende zijn gewogen”, aldus de mensenrechtencommissaris.

De regering van het Verenigd Koninkrijk zou volgens Mijatović moeten luisteren naar de mening van onafhankelijke experts, die hun zorgen hebben geuit over de behandeling die Assange in de Verenigde Staten staat te wachten.

“Ik dring daarom bij u aan tegen uitlevering van Assange te beslissen”, aldus Mijatović. Meer bij de Raad van Europa

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.